ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ 40% ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

by - Ιουνίου 04, 2024


Σε ποσοστό 40% αναμένεται να κινηθεί η ακροδεξιά στις Ευρωεκλογές 2024 στη Γαλλία, με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» να διασφαλίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση. 

Η πρώτη δημοσκόπηση που δίνει 33% στον υποψήφιο της «Εθνικής Συσπείρωσης» Τζόρνταν Μπαρντελά, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde και έγινε από το γαλλικό ινστιτούτο Ipsos.

Αμφίρροπη είναι η μάχη για την δεύτερη θέση με το κόμμα «Αναγέννηση» της παράταξης Μακρόν να κινείται περί το 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κινείται περί το 14,5%. 

Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι κοντά στο 7%, οι Οικολόγοι κοντά στο 6%, το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ κοντά το 5% και το Κομμουνιστικό Κόμμα κοντά στο 2%. 

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπερβεί το 50%, ενώ στους νέους κάτω των 34 ετών μόλις ένας στους τρεις δηλώνει πως θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. 

Υπενθυμίζεται πως το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γαλλία ανέρχεται στο 5%. Παρόμοια ευρήματα παρουσίασε και μια άλλη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού BFMTV και την εφημερίδα La Tribune Dimanche. 

Σε αυτήν, η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 16% του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής τη Βαλερί Χαγιέ και 13% του κόμματος της κεντροαριστεράς, του οποίου ηγείται ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται από τον Νοέμβριο του 2023 στη Γαλλία, το ποσοστό των ψηφοφόρων που είναι πραγματικά σίγουροι ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές έχει αυξηθεί ελάχιστα: 43% τον Νοέμβριο του 2023, 44% τον Μάρτιο, 45% τον Απρίλιο και 47% τον Μάιο.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας