ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ - ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ... (VID)

by - Απριλίου 19, 2024


Ξημερώματα Παρασκευής (19/04) το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν. Κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση στο Ιράν μετέδωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν. Το IRNA επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως δεν αναφέρθηκε «κάποια σοβαρή ζημιά».

Η επίθεση έγινε πέντε ημέρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ και δύο εβδομάδες αφότου το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για επίθεση στη Δαμασκό.  


Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε στο Reuters πως οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν οφείλονταν στην ενεργοποίηση των συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του «δεν έγινε πυραυλική επίθεση στη χώρα»

Η ιρανική κρατική τηλεόραση IRIB προσπαθεί πάντως με κάθε τρόπο να καθησυχάσει τους πολίτες και να υποβαθμίσει τη σημασία της πρωινής επίθεσης. Δημοσιογράφος της από την κορυφή κτιρίου στο κέντρο της Ισφαχάν μετέδωσε πως η πόλη είναι ασφαλής και όλα βαίνουν ομαλώς.

«Η επίθεση ήταν ένα μήνυμα προς το Ιράν ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να χτυπήσει μέσα στη χώρα», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στην Washington Post. 

H Βρετανική εταιρείας ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι τα φορτηγά πλοία που διέρχονται τον Περσικό Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα στην περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας UAV στην περιοχή. 

«Το ραντάρ του Ιρανικού στρατού ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους της ισραηλινής επίθεσης», μετέδωσε το Fars News που ανέφερε τρεις εκρήξεις κοντά στην αεροπορική βάση του ιρανικού στρατού στην Ισφαχάν.

Το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα πυρηνικά (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι ανέπαφες από το χτύπημα των Ισραηλινών στην Ισφαχάν. Αξιωματούχοι του ΙΑΕΑ επανέλαβαν την έκκληση και στις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση τονίζοντας ότι δεν πρέπει να στοχοποιηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

H Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ απαγόρευσε την μετακίνηση των υπαλλήλων της και των οικογενειών τους εκτός Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Be'er Sheva μέχρι νεωτέρας... 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας προέτρεψε τους πολίτες της στο Ισραήλ να «αναχωρήσουν εάν είναι ασφαλές να το κάνουν καθώς υπάρχει μεγάλη απειλή στρατιωτικών αντιποίνων και τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και των συμφερόντων του Ισραήλ σε ολόκληρη την περιοχή». 

Κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ υποστήριξαν στην The Jerusalem Post: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού... το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν...» Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στην βάση Kirya στο Τελ Αβίβ έχει σχεδόν «στρατοπεδεύσει» ο Νετανιάχου, η στρατιωτική αλλά και διπλωματική ηγεσία και βρίσκονται σε συντονισμό με περιφερειακούς εταίρους όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Το μήνυμα των εταίρων αυτών προς το Ισραήλ είναι πως αν το Ιράν επιτεθεί «είναι εδώ για να βοηθήσουν».

Την ίδια ώρα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για την επίθεση του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται.

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας