ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 104 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ Η «ΤΡΑΓΩΔΙΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ «ΧΑΔΙ» (VID)

by - Απριλίου 29, 2024


Την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, αναμένεται να ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα. Κι αυτό ώστε να μπορέσει η υπόθεση της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς -χρειάστηκαν έξι χρόνια για να βγει η πρωτόδικη απόφαση- να πάει σε δεύτερο βαθμό γρήγορα.


Οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων θα υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών για άσκηση έφεσης στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.



Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας χαρακτήρισε την απόφαση «αναντίστοιχη προς το μέγεθος της τραγωδίας». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώνστας στον ΣΚΑΙ «Εμένα δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Και, εν συνεχεία, «προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και τη στάση του εισαγγελέως ως προς τις απαλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν θέματα μπροστά, άρα εμείς, η κυβέρνηση, το ακούμε». Σε κάθε περίπτωση, «η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά», σημείωσε. Υπό το πρίσμα, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη. 

Αναλυτικά οι ποινές...


Ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο ωστόσο όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα. 

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής: Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη. Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη. Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη. Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη. Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή αλλά και την βαθιά θλίψη συγγενών θυμάτων της τραγωδίας...


 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ: «ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ»

 

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας