ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ...

by - Απριλίου 06, 2024


Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας γνωρίζει καλά πως έρχονται... δύσκολες μέρες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του στο Συνέδριο Υποδομές και Δίκτυα. «Έπειτα από έναν ήπιο χειμώνα, δεν έχουμε αυταπάτες, θα αντιμετωπίσουμε φέτος μία δύσκολη αντιπυρική περιόδο και θα δώσουμε τεράστιες μάχες...» 

Ο Κικίλιας δεν έκανε τυχαία την δήλωση αυτή στον Γενικό Διευθυντή του enikos.gr Μάνο Νιφλή. 

Όλες οι εισηγήσεις και αναφορές που έχουν φτάσει στο γραφείο του αυτό μαρτυρούν... 

Νωρίτερα τον Μάρτιο είχε παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών Πυρκαγιών. Στην ομιλία του είχε ξεκινήσει λέγοντας με νόημα πως: «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά κυρίες και κύριοι να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας σε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, σε μία πολύ δύσκολη εποχή που έρχεται, και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις». 

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι... προκλήσεις θα είναι μεγάλες. 

Μόλις σήμερα Σάββατο (06.04.2024) εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερη αυτή στο Λασίθι. 

Νωρίτερα σήμερα, με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Λασίθι να βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών. Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη... ωστόσο προβληματίζουν  «κενά» και «ελλείψεις» που παρατηρούνται και φέτος.



Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια που έχουν επισημανθεί...

Τέλος Φεβρουαρίου η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος έστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Θεόδωρο Βάγια. Σε αυτήν την επιστολή οι συνδικαλιστές έθεταν θέμα για την συνεχώς μειούμενη δύναμη του Σώματος στο νομό Ρεθύμνου. 

«Πώς, κύριε Αρχηγέ, μαθηματικά εξηγείται η ύπαρξη εννέα υπεράριθμων υπαλλήλων σε έναν νομό, όπου μεταφέρθηκε η έδρα του Συντονιστή Βορείου- Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης, μίας νέας δηλαδή υπηρεσίας και θα ενισχύσει με το ήδη υπάρχον προσωπικό την 3η ΕΜΟΔΕ, όπως δήλωσε ο κ. υφυπουργός; Σε έναν νομό, όπου τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζει οργανικά κενά, συνεπώς δεν πραγματοποιούνται μεταθέσεις για την αύξηση του πληθυσμού των υπηρεσιών του, αλλά φυσικά πραγματοποιούνται συνταξιοδοτήσεις ετησίως; Σε αυτό τον ίδιο νομό που πέρυσι είχε 215 οργανικές θέσεις και φέτος 209 χωρίς να μειωθούν οι υπηρεσίες του ή οι επιχειρησιακές του απαιτήσεις; Σε αυτόν τον νομό που θα εφαρμόσει για μία ακόμη χρονιά έναν πιεστικό σχεδιασμό με δύο πυροσβεστικά κλιμάκια αυτό της Βιάννου και της Χερσονήσου να επιβιώνουν με συνεχή «μετάγγιση» προσωπικού από τις υπηρεσίες της πόλης του Ηρακλείου; Πώς; Πώς, κύριε Αρχηγέ, μαθηματικά εξηγείται στο νομό Ρεθύμνου που συνεχώς συνταξιοδοτεί, που έχει χάσει το 40% του συνολικού του πληθυσμού του την τελευταία πενταετία, στο νομό που είχε τέσσερα οργανικά κενά και πραγματοποιήθηκε μία μετάθεση και πέντε συνταξιοδοτήσεις; Πώς εξηγείται να μην αναπληρώνονται ή έστω να καταγράφονται αυτά τα κενά; Πώς στελεχώνονται δύο πυροσβεστικά οχήματα από ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο εννέα υπαλλήλων; Πώς εκπονούνται και απαιτείται η εκτέλεση επιχειρησιακών σχεδίων με τις ίδιες και κατά περίπτωση αυξημένες με τα προηγούμενα έτη απαιτήσεις, από το ήμισυ του πληθυσμού; Πώς; Τα μαθηματικά μας εγκατέλειψαν. Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος; Ποτέ θα καταγράψουμε την πραγματικότητα, αλλά και την αλήθεια;», διαβάζουμε στην επιστολή. 

Και στη Χίο... 

Τον Φεβρουάριο του 2024 αναφορά είχε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στη Βουλή των Ελλήνων προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου. 

Ο κ. Μηταράκης προώθησε την επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, με την οποία ενημερώνουν για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου. 


Και στην Κω... 

Τον Μάρτιο η Ένωση Πυροσβεστών Δωδεκανήσου έστειλε επιστολή τόσο στον υπουργό Κικίλια όσο και στον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Αρχηγέ, η Κω είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στα Δωδεκάνησα και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και γενικότερα στο Αιγαίο με 37.000 μόνιμους κατοίκους. Η ιστορία και ο πολιτισμό της, τα αρχαιολογικά της αξιοθέατα, η φυσική της ομορφιά, οι κρυστάλλινες παραλίες της, ο οικολογικός τουρισμός και η νυχτερινή ζωή, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την πολυδιάστατη φύση του νησιού. 

Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι λόγοι που το νησί της Κω τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό που προσελκύει εκατομμύρια τουριστών και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής και της χώρας. 

Κατά την θερινή περίοδο δραστηριοποιούνται στο νησί πάνω από 2.000 τουριστικά καταλύματα, ενώ φιλοξενεί και πάνω από 7000 εργαζόμενους που μετακινούνται κατά τους θερινούς μήνες στο νησί από την υπόλοιπη Ελλάδα για την κάλυψη της εργασιακής εποχικής απασχόλησης. 

Η περιοχή της Ζιας, μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, έχει καθημερινά επισκεψιμότητα που αγγίζει τους 4.500 – 5.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με το Ν. 4662/2020 η οργανική δύναμη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω είναι 35 πυροσβέστες!!!!, αριθμός που μας βρίσκει καθόλα αντίθετους αφού δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς. 

Η Π.Υ. Κω για την κατ΄ελάχιστο απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της κατά τη θερινή περίοδο χρειάζεται μία οργανική δύναμη που να ανέρχεται τουλάχιστον σε 44 πυροσβέστες, αφού στην καθημερινότητα και όχι σε περίπτωση Β΄σταδίου επικινδυνότητας, πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 13 πυροσβέστες. Τα συγκεκριμένα νούμερα προκύπτουν ως εξής: Πέντε (5) για την επάνδρωση της Π.Υ Κω (δύο οχήματα από δύο άτομα πλήρωμα συν ο τηλεφωνητής) Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στη περιοχή της Αντιμάχειας Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στη περιοχή της Ζιας Δύο (2) υπάλληλοι για περιπολία Υπηρεσίας Κρόνου (επιχειρησιακός Αξκος και οδηγός) Δύο (2) υπάλληλοι ρεπό και άδεια 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ενώ η Υπηρεσία όφειλε να έχει τουλάχιστον τριάντα εννέα (39) πυροσβέστες στις βάρδιες, συν άλλους πέντε (5) για την κάλυψη των γραφείων (Διοικητής, Υποδιοικητής, Ανακριτικό, Πυρασφάλεια, Γραμματεία…), τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επιχειρεί συνολικά (Π.Υ Κω και παράρτημα της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Δωδεκανήσου), με μόλις είκοσι οκτώ (28) πυροσβέστες από τους τριάντα ένα (31) που φαίνεται ότι έχει». 

 Η κατάσταση είναι δύσκολη και όπως προβλέπουν οι ειδικοί θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο...

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας