ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
Συγκεκριμένα, η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε «πως στον χώρο όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση.
Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής, ανάφλεξης ή έκρηξης και φυσικά επικινδυνότητας για κανέναν φοιτητή ή πολίτη».
Πρόσθεσε δε, ότι ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη, η οποία είναι φοιτητική και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, «ουδέποτε παραβιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και για να φτάσεις εκεί υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν διπλές πόρτες υπάρχουν χώροι καλά φυλασσόμενοι χώροι που δεν παραβιάζονται εύκολα και που φυσικά ουδέποτε παραβιάστηκαν. Ας ηρεμήσουμε λίγο για να μην γράφονται και πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».
Ανακοίνωση Πρυτανικών Αρχών ΑΠΘ
«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.
Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.
Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».
Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ
Ο Πυρηνικός Αντιδραστήρας (κατασκευής Nuclear Chicago, Η.Π.Α.) χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ. Παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ, το 1971, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Το Εργαστηρίου Ατομικής και πυρηανικής Φυσικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε, νομοθετικά, το 1969. Ο πρώτος καθηγητής Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ ήταν ο Στέφανος Χαραλάμπους που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 1970 και οργάνωσε το αντίστοιχο εργαστήριο.
[Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο “Τα πενήντα χρόνια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1926-1976)” του Βασ. Κυριαζόπουλου, Θεσσαλονίκη, 1976, σελ. 125]
και τα fake news...
0 comments
Το μήνυμα σας