Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΣΤΟ PRESS WORKERS

by - Μαρτίου 30, 2024


Ο Θανάσης Μυλωνάς συνάντησε τον Οικουμενικό Έλληνα του Πολιτισμού Κυριάκο Μαριδάκη στην Σαλαμίνα και είπαν πολλά...



Μεσημέρι Σαββάτου και ξεκινώ με ένα από τα πλοία της γραμμής από το Πέραμα για Σαλαμίνα. Το είδα σαν μία μικρή εκδρομή, για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Στη Σαλαμίνα που είναι τόσο δίπλα, αλλά συνάμα κρύβει και τόσα πολλά. Από τοπία, μέχρι ανθρώπους σημαντικούς, γεννημένους για την προσφορά και το «εμείς», που είναι στην αντίπερα όχθη του «εγώ». 


Πήγα να συναντήσω ένα φίλο από τα παλιά, γιατί έτσι τον αισθάνθηκα από την πρώτη φορά που τον συνάντησα. 

Ήταν Ιούνιος του 2015. Εννέα χρόνια μετά στη Σαλαμίνα για να τον συναντήσω πάλι. Ο ξεχωριστός αυτός φίλος, λέγεται Κυριάκος Μαριδάκης. 

Γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1977 στην Αθήνα, μεγαλωμένος στη Σαλαμίνα και μετά στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Από εκεί, ως Οικονομικός αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού στα πέρατα όλων των Ηπείρων. 

Είναι από τους Έλληνες που μέχρι τώρα έχουν ζήσει, όσα πολλοί από εμάς θα ήθελαν επτά ζωές να ζήσουν. 

Νέα Υόρκη, Μαϊάμι , Λος Άντζελες, Πουέρτο Ρίκο είναι τα σημεία αναφοράς και από εκεί παντού... 

Σήμερα, έχει την θέση του Αναπληρωτή Πρέσβη Πολιτιστικής Διπλωματίας που υπό την « «σκέπη» της συνεργάζονται 65 χώρες από όλα τα σημεία της γης. 

Το 2018, μέσω ενός email μιας εταιρείας στο Dubai βρέθηκε να υπηρετεί ως Βασιλικός Διευθυντής εξ’ απορρήτων της κυβερνητικής Βασιλικής Θαλαμηγού, η οποία ανήκει στον πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μόνιμο υπουργό άμυνας, στον Μονάρχη – Σεΐχη , Μοχάμεντ Αλ Μαχμούντ . 

Η εμπειρία του μεγάλη. 




Με υποδέχτηκε με θέρμη στην οικία του, γεμάτη αντίκες, βιβλία, ιδιόχειρα σημειώματα και αλληλογραφία με πρόσωπα που ως δημοσιογράφος μόνο ακουστά από τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις είχα, ενώ για να «ντύσω» την συνέντευξη του ζήτησα να μου παραχωρήσει ένα πολύ μικρό μέρος από το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του.

Και κάπως έτσι, πιάνοντας στυλό , λευκές κόλλες και μαγνητόφωνο, άρχισα την συνέντευξη… 



-Από την Σαλαμίνα Βασιλικός Διευθυντής της Κυβερνητικής Θαλαμηγού της Βασιλικής Οικογένειας του Ντουμπάι και του Πρωθυπουργού των ΗΑΕ. Πρωταγωνιστικής της πολιτιστικής διπλωματίας. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτήν την εμπειρία...

«Έχοντας ως γνώμονα τις πατρογονικές παρακαταθήκες και αρχές, με τις οποίες με γαλούχησαν δύο υπέροχοι γονείς, γόνοι ιστορικών οικογενειών, προσπάθησα να αξιοποιήσω ότι πολυτιμότερο μου κληροδότησαν, πάνω στις αρχές και γνώσης της αρχαίας ελληνικής σοφίας έχοντας ως βασική αρχή το Αριστοτελικό ζην και ευ ζην. Στα πλαίσια αυτά αποτελεί πραγματικά μία εκπλήρωση ενός οράματος από μικρό παιδί ώστε να μπορέσω να βοηθήσω με ανιδιοτέλεια, σύμφωνα και με τα λόγια του προέδρου Κέννεντυ «Μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα κοίταξε τι μπορείς να κάνεις εσύ γι αυτήν» και της Μελίνας Μερκούρη« Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό» - συνεχίζοντας πάντα να αγωνίζομαι για την πατρίδα μου μέχρι να κλείσω τα μάτια μου, δίνοντας ταυτόχρονα αγώνες και για ολόκληρο τον κόσμο για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης. Όσο αφορά την επαγγελματική μου εμπειρία, φτάνοντας στα ύψιστα επίπεδα καταξίωσης αποτελεί όντως μία πολύ τιμητική διάκριση και για αυτό ευχαριστώ τον Θεό, ελάχιστους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου και με στήριξαν. Όλα αυτά τα εφόδια τα διαθέτω απλόχερα για να στηρίξω ηθικά και υλικά όσους στέκονται δίπλα μου με γνώμονα πάντα το συλλογικό συμφέρον». 




-Σε κάθε δημόσια παρέμβασή σας, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, έχετε ως σημείο αναφοράς την Σαλαμίνα την οποία αγαπάτε με πάθος. Πώς γεννήθηκε αυτή η αγάπη;

«Είναι αυτονόητο ότι η Ιστορική Σαλαμίνα αποτέλεσε και θα αποτελεί για εμένα το κέντρο του κόσμου. Είναι η ιστορία του νησιού τόσο μεγάλη που ο απόηχός της φτάνει στα πέρατα της γης. Με επίκεντρο βεβαίως τη Ναυμαχία της του 480π.Χ. που αποτέλεσε το λίκνο και βάθρο της δυτικής δημοκρατίας απέναντι στο Ολιγαρχικό αυταρχισμό, γεγονός που αναγνωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Αν και η καταγωγή του πατέρα μου είναι από τα ηρωικά Σφακιά της Κρήτης και της αείμνηστής της μητέρας μου μικρασιατική με συγγενείς στη Σύρο και στη Μυτιλήνη, είχα την ευλογία θα έλεγα να μεγαλώσω σε ένα ιστορικό μέρος στην αρχαία Σαλαμίνα στα σημερινά Αμπελάκια, λίγα μέτρα από τον Αρχαίο λιμένα και την Αρχαία κλασσική πόλη, βλέποντας ένα πατέρα να έχει αφιερώσει τη ζωή του για τη διάσωση, προστασία και την προβολή των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων ενάντια σε συμφέροντα που ήθελαν την υποβάθμιση και την καταστροφή του χώρου. Από μικρό παιδί παρακολουθούσα και συμμετείχα σε όλες τις δραστηριότητες όλο αυτόν τον αγώνα του πατέρα μου έτσι ως Έλληνας του εξωτερικού, αποφάσισα κάποια στιγμή να δημοσιοποιήσω όλες αυτές τις προσπάθειες στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην UNESCO στην αρμόδια επιτροπή διάσωσης των αρχαιολογικών χώρων, προωθώντας παράλληλα προτάσεις όπως την αναγνώριση της Σαλαμίνας έως Ευρωπαϊκή επέτειος Δημοκρατίας ιδεών και Αξιών, την ενοποιήσει όλων των αρχαιολογικών ιστορικών Χωρών της Αρχαίας Σαλαμίνας, κατασκευή ιστορικού θεματικού πάρκου και την ενσωμάτωση στους καταλόγους της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναλαμβάνοντας παράλληλα μία διεθνή πρωτοβουλία και την ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς με καταξιωμένες προσωπικότητες από το δικαστικό σώμα, τη διπλωματία, την επιστήμη, το επιχειρείν, των τεχνών και των γραμμάτων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Για πάντα όμως θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη καρδιά μου η ένθερμη στήριξη , εκτίμηση και αναγνώριση που έλαβα απο την Παγκόσμια Ελληνίδα αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη όταν έλαβε το βραβείο του ΟΗΕ και την Κα Μυρτώ Πέτροβιτς μια Παγκόσμια Ελληνίδα που εκτιμώ και σέβομαι ιδιαιτέρως , διεθνοποιώντας και προβάλλοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα πανανθρώπινα ιδεώδη». 



-Το Διεθνές Ίδρυμα «ΣΑΛΑΜΙΣ» τι ρόλο έχει αυτή τη στιγμή;

«Το Διεθνές ίδρυμα έχει μια λαμπρή πορεία που έχει καταξιωθεί διεθνώς. Η ιστορία κατέγραψε το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς μέσα από τις ομιλίες και από το επετειακό βιβλίο των δυόμισι χιλιάδων χρόνων της Προέδρου Μαριάννας Βαρδινογιάννη προετοιμασίας και της υλοποίησης των 2.500 χρόνων μαζί με 53 διεθνείς προσωπικότητες μέλη της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας την Πολιτική και Θρησκευτική ηγεσία της χώρας μας. Σκοπός μας όπως είχαμε ανακοινώσει ήταν οι προετοιμασία η οργάνωση και υλοποίηση των δυόμιση χιλιάδων χρόνων καθώς και η προβολή του γεγονότος της ναυμαχίας σε διεθνές επίπεδο, όπως έχω αναλάβει από το 2001 ως μέλος της κοσμητείας σε 62 πρεσβείες και διεθνούς οργανισμούς, ενώ αυτή τη στιγμή είναι απλώς ένα συμβουλευτικό όργανο με διεθνή αναγνώριση». 


-Το γεγονός πως ένας Έλληνας βρισκόταν σε τόσο υψηλή θέση, σας δημιούργησε άγχος;

«Δεν το κρύβω ότι ήτανε μία θέση η οποία είχε πάρα πολλούς υποχρεώσεις, άκρως απόρρητες αποστολές , αλλά ακόμα και δύσκολες στιγμές που δημιούργησαν και άγχος αλλά ακόμα και πάρα πολύ πίεση για να μπορέσεις να τα ανταπεξέλθεις σε ένα τόσο πολύ απαιτητικό περιβάλλον με πολύ αυστηρό βασιλικό, Αρχηγών κρατών πρωτόκολλο ακόμα και στρατιωτικό. Βεβαίως και έχω συναίσθηση της ευθύνης μου, επιχειρώ όμως πάντα να ανταποκρίνομαι με αξιοπρέπεια και συνέπεια στις υποχρεώσεις ,ελπίζοντας ότι έχω καταφέρει να ανταποκριθώ στο μέτρο του δυνατού στις υψηλές μου υποχρεώσεις που αποτελεί η υπηρεσία του συλλογικού καλού σε συνάρτηση με το ένδοξο παρελθόν της γενέτειράς μου Σαλαμίνας». 

-Κοιτώντας κάποιος διάφορες ιστοσελίδες θα σας δει δίπλα στον Πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό, τον Πρίγκηπα Αλέξανδρο και την Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, την Πριγκίπισσα του Κεντ στο Λονδίνο, την Βαρόνη του Βελγίου Lean Van Daele, τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ κ.Ριβλίν αλλά και προσωπικότητες από την Ελλάδα όπως η αείμνηστη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη... Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για το προνόμιο να είστε τακτικός τους συνομιλητής...

«Είναι πάρα πολύ τιμητικό να μπορείς να συναντάς τέτοιες προσωπικότητες και ακόμα περισσότερο τιμητικό να μοιράζεσαι προσωπικές στιγμές σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, η απλή και καταδεκτική συμπεριφορά τους για όλα όσα θέματα που συζητούσαμε, ιδιαίτερα για την αγάπη τους για την ιστορία και την Ελλάδα γνωρίζοντας απταίστως την Ναυμαχία της Σαλαμίνος και το ρόλο που διαδραμάτισε παγκοσμίως. Η κάθε μία προσωπικότητα όπου είχα την τιμή να συνομιλήσω είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο εάν κάποια στιγμή αποφασίσω να γράψω για τη ζωή μου και για όλους τους αυτούς τους ανθρώπους όπου είχα την τιμή να συναντήσω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τιμητικό σχόλιο που έλαβα όταν είχα την τιμή να διευθύνω την κυβερνητική θαλαμηγό υποδέχοντας έναν γνωστό παγκοσμίως Προέδρο ξένου κράτους λέγοντας μου ότι "οι ικανότητες και η προσωπικότητα σας, μοιάζουν με έναν άνθρωπο που θαυμάζω - τον ιδιοκτήτη σας οραματιστή Σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Μακτουμ μονάρχη του Ντουμπάι, Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Υπ. Εθνικής Άμυνας».


-Η πολιτιστική διπλωματία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις συνεχείς πολεμικές συρράξεις σε διάφορα σημεία της υφηλίου, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των κρατών;

«Ο Οργανισμός για την Πολιτιστική Διπλωματία αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό δρώντα που δημιούργησε η ιδιωτική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο. Προβάλλει τη χώρα μας αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό έναν εκ των κορυφαίων της ανθρωπότητας που ομολογουμένως έχει αποσπάσει και θα αποσπά τον παγκόσμιο θαυμασμό και αναγνώριση. Πιστεύω ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία από την τιμητική μου θέση και ως αναπληρωτής πρέσβης του παγκόσμιο οργανισμού πολιτιστικής διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών να εφαρμόσουμε μια Παγκόσμια δράση Ειρήνης με όλες τις πρεσβείες που συνεργάζομαι καθώς και να εφαρμόσουμε ένα Παγκόσμιο φόρουμ για όλους τους λαούς. "Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ποτέ να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο." (Τάσος Λειβαδίτης)»

-Πρωτοπόρος των ελληνοισραηλινών πολιτιστικών σχέσεων;

«Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς ανεξαρτήτως χρώματος Φυλής θρησκείας και Κοινωνικής τάξης πόσο μάλλον με έναν ιστορικό Λαό χιλιάδων χρόνων ιστορίας με κοινές αρχές αξίες και θρησκευτικές καταβολές. Το Κράτος του Ισραήλ είναι ένα έθνος χιλιάδων χρόνων ιστορίας και πολιτισμού, που αγωνίζεται με πραγματική πίστη για την ειρήνη, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, στηρίζοντας τον κάθε συνάνθρωπο ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, θρησκείας και κοινωνικής τάξης , έχοντας κοινή ιστορική κληρονομιά από τον 1ο αιώνα συμβάλλοντας στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδος. Υπερασπιστής της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων ιδεωδών, το κράτος του Ισραήλ τίμησε την Ελλάδα και την Ιστορία μας , καταθέτοντας στέφανο από τον Α.Ε. πρέσβη κ. Γιοσι Αμράνι στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και τον Πρόεδρο του κράτους Α.Ε. κ Ρεουβεν Ρίβλιν επισκέπτοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τον θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας στην διάρκεια της επετείου των 2.500 χρόνων. Σήμερα το Ισραήλ ειναι ο πιο αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος μας. Τόσο στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού και των επενδύσεων αλλά και στους τομείς της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Εύχομαι και προσεύχομαι να πραγματοποιηθεί άμεσα η ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων, στην επίτευξη μιας παντοτινής Ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης, την διεθνή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως Παγκόσμια πνευματικής κοιτίδα όλων των εθνών και στην ίδρυση της Ελληνο - Ισραηλινής Πολιτιστικής ένωσης». 



-Τώρα σας βρίσκουμε στην Ελλάδα. Την εμπειρία σας και τις επαφές σας τις έχετε χρησιμοποιήσει προκειμένου να δώσετε λύση σε θέματα καθημερινότητας στη χώρα μας;

«Καθημερινά έχω επαφές και συναντήσεις με αρκετές προσωπικότητες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό την πραγματοποίηση ενός στρατηγικού πλαισίου και διαμόρφωσης μιας Ελλάδας αντάξιας της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς». 



-Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο άμεσο μέλλον και τι μήνυμα θα δίνατε σε νέους ανθρώπους που επιδιώκουν να μπουν ενεργά στα κοινά;

«Ήδη έχει δημιουργηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση και προβολή όλων των θέσεων για την επικράτηση της Παγκόσμιας Ειρήνης, του προσωπικού μου οράματος της ανάδειξης της Ιερουσαλήμ ως παγκόσμια πνευματική κοιτίδα Ειρήνης και θρησκευτικής καταλλαγής πιστεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο και έναν καλύτερο κόσμο. Αν και έχω δεχτεί αρκετές επίσημες τιμητικές προτάσεις από πολιτικές παρατάξεις για να συμμετέχω στις προσεχείς Ευρωεκλογές, νιώθω προς το παρών, την ανάγκη να συνεχίζω ενεργά την διεθνή προώθηση ανάγκης για την παγκόσμια ειρήνη και την πολιτιστική ΣΥΝένωση όλων των λαών.... Το μήνυμα μου, για τους νέους ανθρώπους με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και την προσφορά, είναι πάντα να αγωνίζονται να συμμετέχουν και να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα κοινά, εφαρμόζοντας το δίκαιο και το σωστό , πιστεύοντας στον εαυτό τους και να υπερασπίζονται τις ιδέες τους με κάθε κόστος. Με πίστη στον εαυτό τους και στον θεό μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, να οικοδομήσουν έναν νέο καλύτερο κόσμο για την επίτευξη μιας Διαρκής Ειρήνης διότι «Η Ειρήνη είναι η μόνη μάχη που αξίζεις να διεξάγεις. Σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ. » Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι μικρές αλλαγές κατεύθυνσης στη ζωή των ανθρώπων, πιστεύω ότι μπορούν να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στον κόσμο των φαινομένων λόγω της δύναμης της συλλογικότητας. Τέτοιες αλλαγές θεμελιώδεις σίγουρα θα οδηγούσαν σε μια καλύτερη κοινωνία. Αλώστε « Η ειρήνη δεν διατηρείται με τη δύναμη. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω κατανόησης.» Albert Einstein».

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας