ΕΣΥ ΤΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΕΦΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;

by - Φεβρουαρίου 22, 2024


Ήρθαν οι αγρότες μας πέταξαν στα μούτρα τις τιμές που πουλάνε τα προϊόντα τους τα οποία αγοράζουμε πολλές φορές σε πολλαπλάσια τιμή... Ήρθαν οι αγρότες μας πέταξαν στα μούτρα τα προϊόντα που εισάγουμε από τρίτες χώρες με πλούσια τοξικά φυτοφάρμακα... Ήρθαν οι μελισσοκόμοι μας πέταξαν στα μούτρα πόσο σκατά μέλι τρώμε και το οποίο πληρώνουμε και πανάκριβα... 

    Σε ερωτηματολόγιο του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτηθέντες αγρότες απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα γεωργικά φάρμακα σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%! Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι σαφώς είναι φθηνότερα! Ανεξάρτητα αν μιλάμε για φάρμακα των οποίων η κυκλοφορία είναι απαγορευμένη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

     Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις αρχές του 2023 σε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση της Europol στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, κατασχέθηκαν 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων. Γεωπόνος και ελεγκτής του υπουργείου Ανάπτυξης εξηγεί τον δρόμο «νομιμοποίησης» των παράνομων φυτοφαρμάκων. Παράγονται σε χώρες της Ασίας και εν συνεχεία μεταφέρονται στην Τουρκία, παίρνουν πλαστές ετικέτες, που γράφουν άλλο από αυτού που είναι και εν συνεχεία εισάγονται μέσω Βουλγαρίας. 

     Τον περασμένο Μάϊο η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος είχε εξαρθρώσει ένα τέτοιο κύκλωμα που διακινούσε μη εγκεκριμένα και με πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών γεωργικά φάρμακα. Είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, 511 συσκευασίες που περιείχαν πάνω από 461 λίτρα παράνομων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων από τις οποίες οι 241 συσκευασίες έφεραν πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών. 

    Τον Απρίλιο του 2023 ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, περιέγραφε στο «Βήμα» πως: «Υπάρχει ένα κύκλωμα που λειτουργεί όπως η μαφία. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες, τα αρμόδια υπουργεία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το ελέγξουν». Ο ίδιος υποστηρίζει πως: «Στην Τουρκία χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είναι φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά, όμως είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Τα ποσά που διακινούνται στο λαθρεμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων είναι τεράστια. Ως εκ τούτου φαντάζει ως και αστείο το πρόστιμο που είχε βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Φεβρουάριο του 2023 σε 61 εμπόρους και αγρότες για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση, χρήση και εμπορία μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοφαρμάκων. Δεν ξεπερνούσε τα 134.700 ευρώ...
    Και για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο περί το 1,3 δισ., ευρώ (EUIPO) από τα παράνομα φυτοφάρμακα!

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας