Λόγοι Σιωπής...
Το έργο Λόγοι Σιωπής ανεβαίνει από νέα ταλαντούχα παιδιά της θεατρικής ομάδας Ψυχών Μορφές και αποτελεί μια σύνθεση πραγματικών μαρτυριών και κειμένων Ελλήνων λογοτεχνών που μιλούν για τη φρίκη του Πολέμου….
«Κομπάνι, Βυρηττός, Αμμόχωστος, Σμύρνη… Πόσο μακριά είναι οι πόλεις αυτές; Πόσο μακριά είναι από εμάς ο πόλεμος και η προσφυγιά; Ο Πόλεμος ως μορφή και έκφραση της ενόρμησης του Θανάτου έρχεται απροσδόκητα να καταστρέψει όλες τις σταθερές που βιώνει ένας Άνθρωπος, εισάγοντας τον στον χώρο και το χρόνο της τρέλας. Του χάους. Οι πρόσφυγες πολέμου μάρτυρες και φορείς της Μνήμης του Πολέμου έρχονται σε τόπους όπου βασιλεύει η γαλήνη για να μιλήσουν για πράγματα απόκοσμα. Πόσο μακριά όμως είναι όλα αυτά από εμάς;» αναρωτιούνται οι συντελεστές της θεατρικής ομάδας Ψυχών Μορφές, οι οποίοι θα ανεβάσουν το έργο «Λόγοι Σιωπής» στις 29 και 30 Αυγούστου 2015 και ώρα 21:00 στο Στούντιο Λήδρα, Κέκροπος 12 στην Πλάκα, και αντί εισόδου έχει προαιρετική συμμετοχή 5€.
«Το έργο αποτελεί μια θεατρική σύνθεση πραγματικών μαρτυριών και κειμένων ελλήνων λογοτεχνών που μιλούν για τη φρίκη του Πολέμου. Μεταφέρουν στο θεατή εικόνες και βιώματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή, τον εμφύλιο, την εισβολή στην Κύπρο. Μα μιλούν και για τον διαρκή αγώνα του Ανθρώπου για Ζωή.
Στο έργο ανάμεσα στην Ωραία Ελένη ως διαχρονικό σύμβολο της θανάσιμης εξαπάτησης και τα Αηδόνια, που καλούν με το μελωδικό τους τραγούδι τον Άνθρωπο να ζήσει, ο θίασος, ανακινεί μνήμες και βιώματα πολέμου για αποφασίσει μέσα από την αναστήλωση της Μνήμης, να ζήσει συνειδητά.»
Ποια είναι η Ομάδα Ψυχών Μορφές;
Το 2006 συστήθηκε από τον Ανδρέα Ζαχαριάδη και λειτούργησε στους κόλπους των τμημάτων Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιχειρήθηκε ο συνδυασμός των κοινωνιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνιο-ψυχολογικών θεωριών με τη θεατρική διαδικασία. «Νοώντας τη θεατρική πράξη ως μία -ιστορικά αποκρυσταλλωμένη- ψυχοθεραπευτική και κοινωνικοποιητική διαδικασία, εργαστήκαμε προκειμένου αφ’ ενός να βιωθεί ως τέτοια από τα μέλη της ομάδας και αφ’ εταίρου να επιτελεσθούν οι παραπάνω στόχοι στο κοινό» αναφέρει ο ίδιος.
Το 2008 η ομάδα αυτή μετονομάζεται, για δύο χρόνια σε Είδε Ψυχών Μορφές και παράλληλα περνά στο ημι-επαγγελματικό εμπλουτιζόμενη με επαγγελματίες ηθοποιούς. Ξεκαθαρίζονται οι καλλιτεχνικοί δίαυλοι και καθορίζεται η θεατρική ταυτότητα της ομάδας η οποία κινείται στα αισθητικά πλαίσια του ποιητικού ρεαλισμού και οριοθετείται έναντι του κυρίαρχου -στα θεατρικά πράγματα της χώρας- μετανεωτερικού ρεύματος.
Από το 2010 η ομάδα λειτουργεί ως αποκλειστικά επαγγελματική.
Μερικά από τα έργα που έχει ανεβάσει: «Το έκτο πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερί (θέατρο Λήδρα), ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα (θέατρο Altera Pars) και η Αντιγόνη του Σοφοκλή (θέατρο Λήδρα και Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη).
Νέα, ταλαντούχα παιδιά που δεν «σιωπούν» και στους χαλεπούς καιρούς κάνουν θέατρο…
Ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, σκηνοθέτης του έργου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι απόφοιτος από τη δραματική σχολή «Θεμέλιο» στην οποία φοίτησε με υποτροφία. Επίσης είναι κάτοχος πτυχίων Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας. Το 2012 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας. Σκηνοθετεί, γράφει και μεταφράζει. Σκηνοθέτησε την κωμωδία «Το μπεε or not to μπεε» της Κ. Καράλη η οποία τιμήθηκε στο φεστιβάλ 48 ώρες με το 1ο βραβείο και το ειδικό βραβείο σκηνοθεσίας.
Στην πόλη των Μεγάρων γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος. Ασχολείται με το θέατρο από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και ερασιτεχνικές ομάδες. Είναι πτυχιούχος Λογιστικής από το ΤΕΙ Πειραιά και έχει φοιτήσει στη δραματική σχολή Ίασμος και στην Λυρική Σκηνή. Ασχολείται με τον κλασσικό χορό και το σύγχρονο τραγούδι.
Η Άννα-Μαρία Ηλίου γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτη της Δραματικής σχολής Θεμέλιο, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και σε μικρού μήκους ταινίες. Σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο ενώ έχει σπουδάσει γραφιστική και ελεύθερο σχέδιο. Επίσης ασχολείται με τον αθλητισμό και το έντεχνο τραγούδι.
Η Δέσποινα Γεωργοσοπούλου, απόφοιτη από τη θεατρική σχολή Δήλος – Δήμητρα Χατούπη και κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και είναι μέλος της ομάδας κρουστών Ηχόδραση.
Η Πειραιώτισσα Μαρία Λεβαντή σπούδασε με υποτροφία στη δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, αποφοίτησε με άριστα και έχει διαρκή θεατρική παρουσία σε έργα όπως: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο, «Φιλάργυρος» του Μολιέρου, «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» κ.ά..
Στη δραματική σχολή Βεάκη σπούδασε η Λία Δημητριάδου. Είναι πτυχιούχος Νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Νομικών Σπουδών. Συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις: «Χάρολντ και Μωντ» του Κόλλιν Χίγγινς, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F.G. Lorca, «Αφιέρωμα στο Ρίτσο». Συμμετείχε στη μικρού μήκους ταινία «Εν καιρώ ειρήνης - Εν καιρώ πολέμου».
0 comments
Το μήνυμα σας