Στεφανία Ξυδιά: «Όταν είσαι στο τίποτα μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα»
Μεγάλωσε στο Λουξεμβούργο. Σπούδασε Πολιτιστική Διαχείριση και Πολιτική στην Αγγλία και την Ισπανία. Η δραστήρια Στεφανία Ξυδιά εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Γράφει η Ελευθερία Ρίζου
Εργαζόταν στο Λονδίνο ως σύμβουλος διοίκησης όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. «Τι θα κάνεις στην Αθήνα;», τη ρώτησαν έκπληκτοι με την επιλογή της οι γονείς της, «θα αλλάξω τα πράγματα», τους απάντησε, αφού πιστεύει, σύμφωνα με όσα έχει πει η ίδια στην Guardian, «ότι αξίζει να επενδύσεις λίγα χρόνια από τη ζωή σου για να δουλέψεις σκληρά χωρίς λεφτά, αλλά να προσπαθείς να είσαι ένα κομμάτι της αλλαγής».
Στην Ελλάδα «Φαντάστηκε την Πόλη»
Μαζί με τη Μαίρη Καραντζά ίδρυσαν μια μη κυβερνητική οργάνωση που ονομάζεται «Imagine the City». Ασχολούνται από το 2009 με δράσεις αστικής αναγέννησης συντονίζοντας πρωτοβουλίες πολιτών καθώς και ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των πόλεων και των χωριών.
Οι προβληματισμοί ωθούν σε δράση
«Αυτό που δεν έβρισκε απάντηση είναι το πώς πάμε σε ένα νέο Σύνταγμα, και όχι τι θα λέει αυτό. Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία πατούν οι δικές μας πρωτοβουλίες· εστιάζουμε στον συμμετοχικό σχεδιασμό νέων θεσμών. Για εμένα το Σύνταγμα είναι το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει ουσιαστικές αλλαγές στην κατάσταση» εξηγεί η Ξυδιά και συνεχίζει σε συνέντευξή της στο Βήμα: «Υπάρχει και ένας συμβολισμός γύρω από το Σύνταγμα, καθώς αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ένα κείμενο που πρέπει να ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους που αναζητούν κοινό έδαφος και δεν έρχονται να αντιπαρατεθούν. Πάμε πίσω στις αξίες που μας ενώνουν, στις προτεραιότητες που βάζουμε για τη χώρα, πώς την οραματιζόμαστε μέσα από την κρίση, τι έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια και τι επιδιώκουμε σε επίπεδο διαφάνειας, ισότητας, λογοδοσίας, ισονομίας.»
Δραστηριοποιείται στην ομάδα συντονισμού του ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ ενός κινήματος που ερευνά και δρα για τις συμμετοχικές διαδικασίες στο δημόσιο χώρο, διοργανώνοντας εργαστήρια και εκδηλώσεις, ενώ σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες ασχολείται με την κριτική εφαρμογή νέων μεθόδων αστικού σχεδιασμού και την ανάπτυξη εφαρμογών ενημέρωσης. Μια από τις δράσεις πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πλατεία Βαρβακείου, όπου συναντήθηκαν πολίτες που με τις προτάσεις τους προσπάθησαν να αλλάξουν το μέλλον της περιοχής, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας "η πόλις" της Ομάδας METApolis, τις γεύσεις του ανοιχτού τραπεζιού του Slow Food και τις μουσικές του DJ Seou.
Ενεργοποιείται στην ομάδα επικοινωνίας της πλατφόρμας πολιτικής καινοτομίας Πολιτεία 2.0
«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπεις στερεότυπα για την ελληνική κοινωνία να σπάνε και ανθρώπους να πραγματοποιούν προσωπικές και συλλογικές υπερβάσεις μέσα από την αλληλεπίδραση σε δημιουργικά πλαίσια συνεργασίας. Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη ανταμοιβή όταν οι μέθοδοι που αναπτύσσουμε γίνονται έμπνευση και παραδείγματα για αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό, αλλά και όταν μέσα από τη λογική της Κοινωνικής Οικονομίας δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης για νέους ανθρώπους.»
Αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για ταξίδια, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών κουλτούρων και πάντα επιστρέφει στην Ελλάδα.
«Όταν είσαι στο τίποτα μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα» λέει μεταξύ άλλων στο TEDx η Στεφανία Ξυδιά. Παρακολουθήστε την ομιλία της.
0 comments
Το μήνυμα σας