Ο Γιώργος Κασιμάτης και τα «ειδεχθή δόντια» των δανειστών
Ο Γιώργος Κασιμάτης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλά στο PressWorkers για το υποτιθέμενο τέλος της Ελλάδας. Για τα «ειδεχθή δόντια», το «ναι» και το «όχι».
Συνέντευξη στην Αιμιλία Πανταζή
Γεννημένος στο Λιβάδι Κυθήρων το 1932 από γονείς αγρότες, στέλνει το μήνυμά του από τη γενέτειρα...
-Στο βιβλίο σας, Το Απάνθρωπο Καθεστώς Δανεισμού της Ελλάδας, αναφέρεστε στις πρακτικές χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα ως χώρα;
«Μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της Χώρας και στην προβολή του πρώτου "Όχι", η προσπάθεια χειραγώγησης της Ελλάδας από το υπερεθνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις δυνάμεις γεωπολιτικής κηδεμόνευσης της Ευρώπης (Γερμανία, ΗΠΑ) έχουν ενταθεί για να ανατρέψουν τη νέα διακυβέρνηση και να συνεχίσουν ανενόχλητα τα κέντρα αυτά το καθεστώς ολοκληρωτικής απομύζησης της εθνικής μας οικονομίας και κυριαρχίας, παραβιάζοντας με βαρβαρότητα τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αυτά τα ειδεχθή δόντια της επιβολής είδαμε στις σάρκες μας τα πέντε χρόνια του καθεστώτος με πλήρη συμπαράσταση των τότε κυβερνήσεων, καθώς και κατά την τετράμηνη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, τα απάνθρωπα αυτά δόντια των δανειστών και των κέντρων που τα κατευθύνουν, έγιναν πιο φρικτά, χρησιμοποιώντας το μέσο της προπαγάνδας του τρόμου και της ενοχής των Ελλήνων. Κατά την άσκηση αυτής της διαρκούς προπαγάνδας, γίνεται χρήση όλων των δυνατοτήτων εφευρετικότητας ακραίων μορφών ψεύδους, εξαπάτησης και ψυχολογικής βίας, μπροστά στις οποίες ωχριούν τα μέσα βίας και νοθείας άλλων εποχών. Αυτά όλα τα μέσα επηρεασμού της βούλησης του Ελληνικού Λαού χρησιμοποιούν ακατάπαυστα όλα τα μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση.»
-«Έφτασε το τέλος για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κουέστ, δημοσιογράφος του CNN. Ποια η γνώμη σας;
«Αυτό είναι μια ριπή των όπλων της τρομοκρατίας που αναφέραμε από τα χέρια ενός χειραγωγημένου φορέα ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό που θα ρωτούσα τον κ. Κουέστ είναι: Τί εννοεί "τέλος της Ελλάδας"; Αν εννοεί, όπως φαίνεται, χρεοκοπία, μπορεί να μου αναφέρει ένα κράτος από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που να έχει περιέλθει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία; Μπορεί να μας πει, πόσα χρήματα θα χάσουν οι δανειστές και η Ευρώπη από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία; Ως έντιμος δημοσιογράφος διεθνούς επιπέδου, μπορεί να μας πει αν είναι δυνατή σήμερα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία κράτους, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής διαπλοκής της οικονομίας;»
-Τι θα λέγατε στον ελληνικό λαό εν όψει δημοψηφίσματος;
«Ανενδοίαστα θα του έλεγα να ψηφίσει "ΟΧΙ". "Όχι" στη διαρκή υποδούλωση της χώρας και στη ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής οικονομίας και κυριαρχίας, "Όχι" στους εκβιασμούς των δανειστών, "Όχι" στη βαρβαρότητα του κερδοσκοπικού καπιταλισμού, "Όχι" στην κηδεμόνευση της Ευρώπης και στην κατάλυση των ευρωπαϊκών αρχών νομιμότητας και πολιτισμού, "Όχι" στην κατάλυση της δημοκρατίας και στην ποδοπάτηση της αξίας του ανθρώπου.
Το διαφημιζόμενο "Ναι" σημαίνει: "Ναι" στο καθεστώς της πενταετίας που κατέστρεψε την οικονομία και την ανεξαρτησία μας, "Ναι" στην πολιτική των κυβερνήσεων που αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός, "Ναι" στην κάλυψη των ευθυνών τους και στην επάνοδο τους, "Ναι" στη διαιώνιση της δουλείας και της υποταγής, "Ναι" στη φυγή των νέων και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας.»
-Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και τι θα σήμαινε αυτό;
«Ένα από τα κατάφωρα ψεύδη που ακούγονται για την καταπολέμηση του "Όχι" είναι ότι το όχι σημαίνει έξω από το Ευρώ και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους έξης λόγους είναι ψεύδος: (α) δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο και γενικά από πουθενά ότι το "Όχι" θα έχει ως συνέπεια τη έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και Ευρώ. (β) Για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Ευρώ και από την ΕΕ, πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες με τη συμφωνία όλων –πράγμα αδύνατο, γιατί θα σημαίνει πραγματική διάλυση της ΕΕ. (γ) Και χθες οι επίσημες δηλώσεις από το Βερολίνο (Μέρκελ, Ρέντσι κ.λπ.) επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τη Δεύτερα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, το οποίο είναι παγκοσμίως αδιαμφισβήτητα δικαίωμα δημοκρατίας της Ελλάδας. (δ) Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή/και από την ΕΕ αποτελεί δικαίωμά της, το οποίο πρέπει -και είναι υποχρεωμένη- να το ασκήσει, αν η παραμονή της την καθιστά μη ισότιμο μέλος και, φυσικά, υπόδουλη και παραβιάζει το σύνταγμά της με τις εγγυήσεις της δημοκρατίας, της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.»
-Για ποιο γεγονός ανησυχείτε περισσότερο αυτή τη στιγμή;
«Για την πολιτική αντοχή του Ελληνικού Λαού και της κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει το "Όχι" και να αξιοποιηθεί σωστά και χωρίς φόβο υπέρ της Ελλάδας και του μέλλοντος της, ακόμη και με πρόσκαιρες ταλαιπωρίες. Πρέπει, άλλωστε, να ξέρομε ότι η πενταετία που πέρασε θα μας ακολουθεί για χρόνια ακόμη με τα προβλήματα που μας δημιούργησε.»
-Υπάρχει σημείο αισιοδοξίας;
«Υπάρχει: η θέληση του Ελληνικού Λαού, που ξέρομε από την ιστορία του, και η συνείδηση πολιτισμού των πραγματικών πολιτών Ευρωπαίων.»
Κύθηρα, 2 Ιουλίου 2015
Γιώργος Κασιμάτης
Ο Γιώργος Κασιμάτης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βέρνης και του Μονάχου, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα στο συνταγματικό δίκαιο και ειδικότερα στο αντικείμενο της κυβερνητικής λειτουργίας. Τα έτη 1973-1999 υπηρέτησε, μετά από εκλογή του, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε συνταγματικό δίκαιο και πολιτειολογία. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του ιδίου πανεπιστημίου. Υπήρξε, τα έτη 1985-1990, ο πρώτος πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την προεδρία του οποίου οργανώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής 1993-1997, ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, ιδρυτικό μέλος, αντιπρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου και από το 1999 ομότιμος καθηγητής. Ο Γιώργος Κασιμάτης, αφοσιωμένος στο λειτούργημα του πανεπιστημιακού δασκάλου και χωρίς να αναμιχθεί στην ενεργό πολιτική, ανέπτυξε πλούσια δράση στη δημόσια ζωή της χώρας, στη βάση πάντοτε των γνώσεων και της εμπειρίας της ειδικότητάς του. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης υπήρξε: νομικός σύμβουλος Πρωθυπουργού (1981-1987), πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1998), μέλος της Επιτροπής Επαναπατρισμού των Πολιτικών Προσφύγων, το 2005-2006 αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Πρωθυπουργό, το 2005-2006 πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση υπό τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το 2003 αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία". Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ομάδας των Οκτώ Ειδικών που προέβη, το 2005, στη Διακήρυξη Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου για Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού και συμμετείχε ως ειδικός στις προπαρασκευαστικές εργασίες της Ε΄ (1975) και ΣΤ΄ Αναθεωρητικής Βουλής (1986). Υπήρξε μέλος και πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και ΔΣ πολυάριθμων άλλων πολιτικών, επιστημονικών και κοινωφελών οργανώσεων. Το συγγραφικό του έργο ανέρχεται σε εκατοντάδες επιστημονικών μελετών και δημοσιευμάτων στον τύπο για το κράτος, τη δημοκρατία και την πολιτική. Ο Γιώργος Κασιμάτης, σήμερα, αφού πρώτος μελέτησε και αποκάλυψε τις παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας της χώρας και των δικαιωμάτων του λαού της που επλήγησαν.
0 comments
Το μήνυμα σας