Steve Jobs: «Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη»
«Ο Steve Jobs είναι μια ιδιοφυία, ένας καινοτόμος οραματιστής και ίσως ο πιο δημοφιλής δισεκατομμυριούχος του πλανήτη», έχει γράψει η New York Times.
Γράφει ο Παύλος Γεωργίου
Ο υιοθετημένος Steve Jobs γεννιέται στο Σαν Φρανσίσκο και μαζί με τη νέα του οικογένεια μετακομίζει στο Λας Άλτος της Καλιφόρνιας. Στα γυμνασιακά του χρόνια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και την ηλεκτρονική. Φαίνεται πως εκτός από τον Μπομπ Ντύλαν αγαπά και εμπνέεται επιχειρηματικά και από τους Μπίτλς.
«Το επιχειρηματικό μου πρότυπο είναι οι Μπιτλς. Ήταν τέσσερις τύποι που ο καθένας κρατούσε υπό έλεγχο τις αρνητικές τάσεις του άλλου. Έτσι εξισορροπούσαν, και το σύνολο ήταν σημαντικότερο από το άθροισμα των συνιστωσών. Κάπως έτσι βλέπω τις επιχειρήσεις: Τα σημαντικότερα πράγματα στον κόσμο των επιχειρήσεων δε γίνονται ποτέ απ΄ ένα μόνο άτομο, αλλά από μια ομάδα ανθρώπων.»
Στα 17 του χρόνια συνεργάζεται με τον μελλοντικό συνιδρυτή της Αpple, Wonzniak. Κερδίζουν τα πρώτα χρήματα πουλώντας παράνομα γεννήτριες συχνοτήτων (blue boxes). Εγκαταλείπει το κολλέγιο και πιάνει την πρώτη του δουλειά σε εταιρία βιντεοπαιχνιδιών (Atari)
Το 1976 ιδρύεται η εταιρία Apple από τους Jobs, Wonzniak και Wayne η οποία εκσφενδονίζεται σε κολοσσό του είδους της. «Τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η Apple; Σκεφτείτε το λιγάκι. Το Time δε θα κυκλοφορούσε την ερχόμενη εβδομάδα. Το 70% των εφημερίδων στις ΗΠΑ δεν θα κυκλοφορούσαν αύριο το πρωί. Το 60% περίπου των μαθητών δε θα είχαν υπολογιστές, το ίδιο και το 64% των δασκάλων. Πάνω από τους μισούς ιστότοπους που έχουν φτιαχτεί με Mac δε θα υπήρχαν στο Διαδίκτυο. Όπως βλέπετε, υπάρχουν πράγματα που αξίζουν να σωθούν σε όλη αυτή την ιστορία». Με αυτό το κείμενο η εφημερίδα Time στις 18 Αυγούστου, 1997, αναφέρεται στον άνθρωπο με την αμφισβητούμενη διορατικότητα.
«Πιστεύω ότι η ουσία της τέχνης είναι να διαθέτεις διορατικότητα και να βλέπεις κάτι που δε βλέπουν οι άλλοι. Να συνθέτεις τα πράγματα με τρόπο που κανείς άλλος δεν το έχει κάνει στο παρελθόν και να βρίσκεις τρόπο να το εκφράσεις αυτό σε άλλους ανθρώπους που δεν διαθέτουν ανάλογη διορατικότητα.», έλεγε το 1995.
Υπολογιστές Apple I, II, Macintosh ΙΙ (ο πρώτος υπολογιστής με έγχρωμα γραφικά), iPad, iPhone, προγράμματα ηλεκτρονικών λογιστικών φύλλων, προγράμματα πλοήγησης, μερικά από τα εμπνευσμένα προϊόντα που έχουν αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και φαίνεται πως έχουν γίνει με σκληρή δουλειά…
«Ποτέ δεν είχα νιώσει τέτοια κούραση στη ζωή μου. Γύριζα σπίτι γύρω στις δέκα το βράδυ και σωριαζόμουν στο κρεβάτι, και το άλλο πρωί σηκωνόμουν στις έξι, έκανα ένα ντους και πήγαινα στη δουλεία. Το ότι τα έβγαλα πέρα το οφείλω στη γυναίκα μου. Εκείνη με στήριξε και κράτησε ενωμένη την οικογένεια, με τον σύζυγο διαρκώς απόντα», αναφέρει στο CNN.
Ανακοινώνει το 2004 στους εργαζόμενους της Apple πως πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας . Λαμβάνει αναρρωτική άδεια και υποβάλλεται σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου. Η πορεία της υγείας φαίνεται στο καταβεβλημένο παρουσιαστικό του στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της εταιρίας του, ενώ εκείνος ανακοινώνει ακόμη ένα νέο λειτουργικό σύστημα (Leopard) Υποβάλλεται σε επιτυχή μεταμόσχευση ήπατος το 2009 και δυο χρόνια μετά παραιτείται από τη θέση του γενικού διευθυντή. Στις 5 Οκτωβρίου πεθαίνει.
Του είχαν ζητήσει να γράψει ένα μικρό κείμενο σαν βιογραφικό από μια διαφημιστική καταχώρηση για το iTools, στο me.com. Είχε μιλήσει για τους στόχους και τα προσόντα του…
«Ψάχνω για ένα σπίτι που χρήζει ανακαίνισης αλλά έχει γερά θεμέλια. Είμαι διατεθειμένος να γκρεμίσω τοίχους, να χτίσω γέφυρες και να ανάψω φωτιές. Έχω μεγάλη εμπειρία, εξαιρετική ζωτικότητα, κάτι από αυτό που λέγεται "οραματικός παράγοντας", και δε φοβάμαι να ξεκινήσω από το μηδέν.
Αυτός ο "οραματικός παράγοντας" που αναφέραμε, η ικανότητα να απευθύνομαι σε κοινό, να παρέχω κίνητρο σε ομάδες ανθρώπων και να τους βοηθάω να δημιουργούν πραγματικά εκπληκτικά προϊόντα.»
Ο Steve Jobs έκανε ό,τι έκανε για το χρήμα;
«Άξιζα σχεδόν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια όταν ήμουν είκοσι τριών, πάνω από δέκα εκατομμύρια όταν ήμουν είκοσι τεσσάρων, και πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια όταν ήμουν είκοσι πέντε, αλλά δεν είχε καμιά σημασία, επειδή ποτέ δεν έκανα ό,τι έκανα για το χρήμα.»
Υπάρχει κάτι για το οποίο θα αντάλλαζε όλες τις επιχειρηματικές του δράσεις;
«Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη»
Πηγή: «Εγώ, ο Steve Jobs, εκδ. Πατάκης
0 comments
Το μήνυμα σας