«Έλα στη θέση μου» από τη Μακεδονία
Πάλη για αξιοπρέπεια, αυτονομία, ισότητα… ακουμπισμένα στα σκαλοπάτια της αναπηρίας. Nέοι άνθρωποι μιλούν μέσα από την εκπομπή τους: «Έλα στη θέση μου»
Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Ο Μάριος Συμεωνίδης, ο Μιχάλης Μήγγος και ο Μιχάλης Σίσιος, το 2009 ξεκινούν συνεργασία με τον flash-tv Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να προβληθούν θέματα που αφορούν κατά αποκλειστικότητα στον κόσμο της αναπηρίας και ακόμη και σήμερα «θεωρούνται ταμπού.»
Παρουσιαστές οι ίδιοι, αν και δεν το επεδίωξαν.
«Στην αρχή δεν θέλαμε να παρουσιάζουμε την εκπομπή αλλά να ενημερώνουμε τους παρουσιαστές για τη θεματολογία. Δεν έγινε αποδεκτό από τη διεύθυνση του Σταθμού και συγκεκριμένα από τον γενικό διευθυντή κ. Καρυπίδη Θεόδωρο που απαίτησε από εμάς να είμαστε και οι παρουσιαστές των θεμάτων.»
Το περιφερειακό κανάλι βρισκόταν σε φάση ανασυγκρότησης δυνάμεων και η ευκαιρία που αναζητούνταν ευδοκίμησε.
«Την περίοδο εκείνη ο σταθμός FLASH TV έκανε μια νέα αρχή με ανανεωμένο πρόγραμμα και σκεφτήκαμε πως είναι μια ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία τουλάχιστον να έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται», είπαν ο Μάριος και ο Μιχάλης, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν την εβδομαδιαία εκπομπή τους, ενώ ο τρίτος της παρέας, Μιχάλης Σίσιος, παραμένει συνεργάτης.
Ανακοινώσεις συνομοσπονδίας ΕΣΑμεΑ, οπτικοακουστικό υλικό, νομοθεσία, εγκύκλιοι, υγεία, παιδεία, αθλητισμός, εργασία, διασκέδαση, προσβασιμότητα, θέματα που εκπέμπονται κάθε Τρίτη (19:40 έως 21:00.) με τίτλο: … «Έλα στη θέση μου».
Κάλεσμα προς την ενσυναίσθηση; Ο Μιχάλης δεν το βλέπει ακριβώς έτσι.
«Δεν θέλουμε κανείς να έρθει στη θέση μας για να μας καταλάβει. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει ανθρωπιά και εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την αναπηρία. Ψηφίζονται νόμοι που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται καθώς επίσης άλλοι αποκλείουν τον ανάπηρο πολίτη απ' την όποια προστασία που δικαιούται ως ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού.
Επίσης, η ανεργία μεγάλη, η παιδεία ανύπαρκτη, ελλιπής και ιδιωτικοποιημένη η υγεία, η προσβασιμότητα απειροελάχιστη, ενώ η εκκλησία δυστυχώς δεν βοηθά όσο θα έπρεπε. Και να προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο με διάφορα γκαλά – τηλεμαραθωνίους στο όνομα της αναπηρίας, θίγοντας την αξιοπρέπεια των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών τους.»
Ο Μάριος και ο Μιχάλης, βιώνουν με το σώμα και την ψυχή όσα εκφράζουν. Οι αγωνίες πολλές και δύσκολες αλλά δεν πτοούνται. «Γεννηθήκαμε με την αναπηρία και μάθαμε να ζούμε με αυτήν.»
Καθημερινά θετικά σχόλια που λαμβάνουν ηλεκτρονικά ή σε προσωπικές επαφές τούς βοηθούν να συνεχίσουν, όσο βέβαια τους «στηρίζει ο σταθμός και η τσέπη τους, αφού χορηγίες στην εκπομπή δεν υπάρχουν», όπως προσθέτει ο Μάριος και συνεχίζει: «Η εκπομπή πολεμιέται από συμφέροντα που θίγονται από την προβολή θεμάτων που τους απασχολούν.»
Κρίση. Αφορμή για ένωση;
«Δυστυχώς η δυσχερής κατάσταση μας οδήγησε στο να κλειστούμε περισσότερο στον εαυτό μας. Βέβαια, αρκετός κόσμος (με αναπηρία) βγήκε από τα σπίτια του παίρνοντας θάρρος για ζωή.»
Τελικά, «μας ραντίζουν;»
«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τη φράση, “μας ραντίζουν”. Όχι, μόνοι μας παραδίδουμε τα όπλα και περιμένουμε κάτι να γίνει από άλλους χωρίς την ανάλογη συμμετοχή μας.»
Πόλη κατοικίας τους η Κοζάνη. Γνωστά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
«Οι μετακινήσεις με το αμαξίδιο δύσκολες σε πολλά σημεία της. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα που θα κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης λειτουργεί ένα Ειδικό Γυμνάσιο που στεγάζεται στην Άνω Κώμη χωριό το οποίο απέχει 10km περίπου, κάτι το οποίο δυσκολεύει τους μαθητές με αναπηρία διότι όπως έχουμε πει, θα πρέπει να ζουν και να εκπαιδεύονται μέσα στον ιστό της πόλης. Επίσης, υπάρχουν άτομα με βαριές - πολλαπλές αναπηρίες που αναγκάζονται να ζουν εσώκλειστοι μέσα σε τέσσερεις τοίχους.
Όταν κτίρια – πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα και αναγκαζόμαστε να ζητάμε βοήθεια από έτερα πρόσωπα θίγεται η αξιοπρέπεια μας. Πιστέψτε με, πως, ακόμη και οι αρτιμελείς πολλές φορές κάνουν χρήση του εξοπλισμού που είναι τοποθετημένος για τους πολίτες με αναπηρία.»
Σκαλοπάτια να αποτελούν βασικό εμπόδιο παροχής απαραίτητης προσβασιμότητας σε βασικές πτυχές της αστικής διαβίωσης. Σκαλοπάτια-αυτονόητα που διαρκώς αποτελούν ζητούμενα συναντιούνται κι αλλού;
«Στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε πολλά σκαλοπάτια, αλλά η ανάγκη της επιβίωσης μας δίνει δύναμη να τα ξεπερνούμε. Για εμάς δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω.»
Μάριε…
«Καλώς να έρθει όποιος/α θέλει να μας γνωρίσει. Δεν κάνουμε διαχωρισμούς σε κανέναν/μια. Πολλές φορές μόνο αν γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο από κοντά θα μπορέσεις να καταλάβεις το τι περνάει και τον πραγματικό του χαρακτήρα.»
Μιχάλη…
«Αυτό που θέλουμε ίσως ακούγεται σαν όνειρο αλλά είναι η πραγματική αλήθεια. Να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο. Να αγαπήσει ο άνθρωπος τον εαυτό του. Να ξεχάσουμε το εγώ και να γίνουμε εμείς.»
Περισσότερες πληροφορίες για τον σταθμό και δυνατότητα παρακολούθησης της εκπομπής μέσω web www.flash-tv.gr
0 comments
Το μήνυμα σας