Βία μέσα στα σπίτια αλλά και έξω από αυτά. Βία με ορατά τα σημάδια στο παιδικό σώμα και με αόρατα και χαραγμένα ανεξίτηλα στην ψυχή. Τα παιδιά απαντούν γράφοντας και ζωγραφίζοντας...
Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Όσο πιο συχνά η βία υφίσταται, φαίνεται πως γίνεται και περισσότερο ανεκτή, σύμφωνα με έρευνες, καθώς ο φόβος και ο στιγματισμός γιγαντώνουν την ατιμωρησία, την ανάληψη δράσης για την αποφυγή της, ενώ η φρίκη που βιώνουν τα θύματα φαντάζει γι αυτά ασταμάτητη.
Η βία ενάντια στα παιδιά με στοιχεία και αριθμούς της Unisef είναι συγκλονιστική: Περίπου το 20% των γυναικών και μεταξύ 5% με 10% των ανδρών, αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία.
Στα πεδία πολεμικών συρράξεων τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με βαρύτατες βλάβες: θάνατο ή ακρωτηριασμό, στρατολόγηση ως μαχητές, σεξουαλική βία, επιθέσεις σε σχολεία ή νοσοκομεία, παρεμπόδιση πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας και απαγωγή.
Tο σημαντικότερο λόγο για την προστασία και τη φροντίδα τόσο της σωματικής όσο και της συναισθηματικής κάλυψης ενός παιδιού διαδραματίζει η οικογένεια. Ωστόσο, κάθε χρόνο, 133 έως και 275 εκατομμύρια παιδιά γίνονται μάρτυρες επεισοδίων βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ των γονέων τους.
Μελέτες από πολλές χώρες έχουν καταδείξει ότι έως και 80% με 98% των παιδιών υφίστανται σωματική τιμωρία στο οικείο περιβάλλον τους, με το ένα τρίτο ή περισσότερο να αντιμετωπίζουν σοβαρή σωματική τιμωρία που γίνεται με χρήση εργαλείων.
Τα σχολεία έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προστασία των παιδιών από τη βία. Παρόλα αυτά, ο εκπαιδευτικός χώρος για πολλά παιδιά δεν αποτελεί ασφαλή καταφύγιο για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αντίθετα, εκθέτει και «διδάσκει» τα παιδιά, μέσω σωματικών και ψυχολογικών ταπεινωτικών μορφών τιμωρίας, σεξουαλικής και σεξιστικής βίας και εκφοβισμού (bullying).
Οι συνέπειές της κακοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους που την υφίστανται αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.
Το παιδί που έχει υποστεί βίαιες συμπεριφορές όταν ενηλικιωθεί κατά πόσο θα μπορεί να ενεργεί ισορροπημένα και θετικά για τον ίδιο και το περιβάλλον του; Υπάρχουν τρόποι να αλλάξει κάτι;
Σε πολλά ερωτήματα, παιδιά από δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας έδωσαν τη δική τους απάντηση. Έλαβαν το κάλεσμα από την Unisef στην Ελλάδα για να γράψουν και να ζωγραφίσουν τα δικαιώματά τους.
Αφίσες, παραμύθια, βιβλία και εφημερίδες ετοιμάστηκαν και στις 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού) στη Στοά του Βιβλίου θα βραβευτούν όσα ξεχώρισαν.
Αν και η ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών που έλαβαν μέρος ανεξαιρέτως αποτελέσματος και τα οποία με τη δική τους πινελιά και γραφή μίλησαν για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, δεν θα μπορούσε να μην αξίζει το πιο μεγάλο βραβείο!
Μαζί με τα παιδιά θα τιμηθούν ο «γιατρός των φτωχών» κ. Αυξέντιος Καλαγκός, για τις δωρεάν σωτήριες επεμβάσεις του σε χιλιάδες άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για το σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας.
5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής |
Αφίσες:
1ο Βραβείο - 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, (1ο Ολοήμερο Τμήμα)
2ο Βραβείο - 1ο Νηπιαγωγείο Διλόφου Βάρης, (Ολοήμερο Τμήμα)
3ο Βραβείο - Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο «Ουράνιο Τόξο» Χαλκίδας
26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, (Τάξη Α1) |
Αφίσες:
1ο Βραβείο - Εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (Τάξη Β3)
2ο Βραβείο - 26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, (Τάξη Α1)
3ο Βραβείο - 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, (Τάξη Α1)
Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, (Τάξη Δ) |
1ο Βραβείο - Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, (Τάξη Δ)
2ο Βραβείο - 100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, (Τάξη Δ)
3ο Βραβείο - 138ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, (Τάξη Δ3)
3/Θ Δημοτικό Σχολείο Πιαλείας Τρικάλων, (Τάξη Ε & ΣΤ)
|
Βιβλία-Εφημερίδες:
1ο Βραβείο - 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, (Τάξη ΣΤ1)
2ο Βραβείο - Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Ιόνιος Σχολή», (Τάξη Ε)
3ο Βραβείο - 3/Θ Δημοτικό Σχολείο Πιαλείας Τρικάλων, (Τάξη Ε & ΣΤ)
Νηπιαγωγείο Τυφλών, Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών |
Βραβείο «Νίκος Αναλυτής»
Ειδικά Σχολεία Καλλιθέας:
Νηπιαγωγείο Τυφλών, Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών
0 comments
Το μήνυμα σας