Η ζωή της Σεσίλι Χερλόβσεν μετά το μακελειό...
H 18χρονη πλέον Σεσίλι Χερλόβσεν θυμάται την μέρα που της άλλαξε δραματικά τη ζωή. Δύο χρόνια έχουν περάσει από την αιματηρή επίθεση στη Νορβηγία, όπου ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. σκότωσε 77 ανθρώπους. Εκείνη είχε επιζήσει...
Στιγμές πανικού
Είναι 22 Ιουλίου του 2011. Η Σεσίλι Χερλόβσεν βρίσκεται στη σκηνή με τρεις φίλες της και διασκεδάζει, κάτι που συνηθίζεται στον μικρό επίγειο παράδεισο της Ουτόγια. «Γελούσαμε και περνούσαμε τέλεια» θυμάται.

Ένα μήνυμα ανατρέπει το γαλήνιο σκηνικό, ταράζει τα – βαθυπράσινα – νερά και βάζει απότομο τέλος στα γέλια που μονοπωλούν την ατμόσφαιρα στη σκηνή της Σεσίλι. Έχει πραγματοποιηθεί επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά του βασικού κυβερνητικού κτιρίου στο Όσλο και οκτώ άνθρωποι είναι νεκροί. Ένα λευκό βαν πέρασε το απαγορευτικό και έφτασε κάτω από το δεκαεπταόροφο H-Block, το οποίο στεγάζει και τα γραφεία του πρωθυπουργού. Ο οδηγός πάρκαρε κοντά στην κεντρική είσοδο. Η θρυαλλίδα ήταν συνδεδεμένη με ένα μείγμα λιπάσματος, πετρελαίου και αλουμινίου το οποίο ζύγιζε περισσότερο από έναν τόνο και βρισκόταν στο πίσω μέρος του φορτηγού. Ο άνδρας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και αποχώρησε πεζός, για να επιβιβαστεί σε ένα άλλο όχημα τρία τετράγωνα πιο κάτω, αφήνοντας πίσω του φλόγες να τρεμοπαίζουν και ανθρώπινα μέλη διάσπαρτα στο πεζοδρόμιο.
Φυσικά, η Σεσίλι δεν γνώριζε ακόμη τόσες λεπτομέρειες. Αλλά και μόνο η είδηση της έκρηξης αρκούσε για να τη σοκάρει. «Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Καθόμασταν με τους φίλους μας που είχαν συγγενείς στο Όσλο και περιμέναμε νεότερα» λέει στο BHmagazino. Οι κατασκηνωτές ήταν πια μαζεμένοι στο κεντρικό κτίριο – οι περισσότεροι βρεγμένοι από την καταιγίδα που είχε προηγηθεί. Είχαν περάσει δύο ώρες από την είδηση, όταν ένας θόρυβος πυροδότησε τα πιο αμήχανα βλέμματα. «Δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Ο ήχος ήταν τόσο ασυνήθιστος και άγνωστος. Δεν είχα ξανακούσει κάτι παρόμοιο σε κατασκήνωση νέων. Μου ήταν δύσκολο να τον προσδιορίσω και να τον τοποθετήσω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είχαμε παγώσει όλοι και περιμέναμε να μάθουμε τι είχε συμβεί» συνεχίζει η Σεσίλι με ήρεμη φωνή.

Πρόσωπο με πρόσωπο
Έχει την εικόνα στο μυαλό της. Τον είχε δει τη στιγμή που έστρεφε το ένα όπλο του στο κτίριο όπου βρισκόταν. Ξανθός με μαύρα ρούχα. Μοιάζει με κομάντο της αστυνομίας. Φορά σκούρο παντελόνι πάνω από μια βρεγμένη μαύρη στολή, ένα γιλέκο με πολλές γεμάτες τσέπες και τη λέξη «Politi» (αστυνομία στα νορβηγικά) δεξιά στο στήθος. Δεν είναι βιαστικός. Κουβαλά ένα σακίδιο και δύο όπλα – ένα τουφέκι με μια ξιφολόγχη και ένα πιστόλι. Η Σεσίλι και οι τρεις φίλες της τρέχουν. Τρέχουν για ώρα και διανύουν το μισό νησί στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και να βρουν ένα μέρος να κρυφτούν. Καταλήγουν σε κάτι θάμνους στο νότιο άκρο και μένουν εκεί ακίνητες και φοβισμένες, ελπίζοντας ότι όλα σύντομα θα τελειώσουν.
«Για μια στιγμή κοίταξα πάνω και τον είδα να έρχεται προς το μέρος μας. Κατάλαβα ότι μας είχε εντοπίσει, αφού μας κοιτούσε σχεδόν κατάματα». Τον αναγνώρισε κατευθείαν. Ήταν ο άνδρας που είχε δει νωρίτερα να πυροβολεί προς το κτίριο. «Ήξερα ότι η αμφίεση του αστυνομικού ήταν απάτη και γύρισα το κεφάλι μου για να ειδοποιήσω μία από τις φίλες μου ότι ήταν αυτός και ότι πλησίαζε, αλλά δεν πρόλαβα». Ο Μπρέιβικ ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις παριστάνοντας τον αστυνομικό. «Τον είδατε αυτόν που πυροβολεί; Πέρασε από εδώ;», ρωτούσε χωρίς να περιμένει απάντηση. Η Σεσίλι ήταν πολύ φοβισμένη για να επιχειρήσει να του μιλήσει. Τότε εκείνος σήκωσε το όπλο. «Είχα μια αντανακλαστική αντίδραση που με ώθησε να κλείσω τα μάτια, να πέσω στο έδαφος και να συνεχίσω να ελπίζω για το καλύτερο. Δεν ξέρω ποια πυροβόλησε πρώτα, αλλά η Αντρίν έπεσε νεκρή και οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρά τραύματα». Η Σεσίλι δέχτηκε σφαίρες στον ώμο, στο χέρι και στο πιγούνι. Η τελευταία σφαίρα σφηνώθηκε στον φρονιμίτη της. Το χέρι της χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί.

Εκτελεστής με πτυχίο
Σήμερα ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε και την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο του Οσλο για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Ο 34χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής θα φοιτήσει από τη φυλακή και δεν θα έχει άμεση επαφή με το προσωπικό και τους καθηγητές. Οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση αφού έκριναν αναγκαίο ο Μπρέιβικ να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο. Η Σεσίλι από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια νέα ζωή που δεν τον περιλαμβάνει, δεν ενδιαφέρεται για την πορεία του και δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις που τον αναφέρουν, αλλά έτυχε να ενημερωθεί για τις επικείμενες σπουδές του. «Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο να του παραχωρηθεί ένα τέτοιο δικαίωμα. Δεν έχει νόημα, αφού δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή. Όπως και να έχει, πιστεύω ότι οι σπουδές του δεν θα πιάσουν τόπο. Ακόμη και αν τυπικά έχει το δικαίωμα να το κάνει, εμένα μου φαίνεται χαζό» λέει η Σεσίλι στο BHmagazino και συνεχίζει: «Είμαι ακόμη θυμωμένη. Εξακολουθώ να τον μισώ. Δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ, αλλά προσπαθώ να μην καταναλώνω τον χρόνο και την ενέργειά μου σε αρνητικές σκέψεις και επιδιώκω να μην επηρεάζομαι από το πόσο πολύ τον μισώ».

«Έχω ωριμάσει αρκετά. Έμαθα να εκτιμώ τον χρόνο που περνά και πλέον επιλέγω να αφιερώνω περισσότερες ώρες στα αγαπημένα μου πρόσωπα» εξηγεί και συνεχίζει: «Με άλλαξε αυτό το γεγονός. Όλους μάς άλλαξε. Φαντάζομαι, βέβαια, ότι αυτό συμβαίνει συνήθως όταν βρίσκεται κάποιος σε παρόμοια θέση. Όταν δηλαδή, έχει αναγκαστεί να σκεφτεί ότι το τέλος πλησιάζει».
Η 18χρονη είναι χαρούμενη που επέζησε, επειδή η οικογένειά της «δεν υπέφερε όσο άλλες», αλλά αισθάνεται τύψεις για αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Για να τους τιμήσει προσπαθεί να χαίρεται τη ζωή και να κρατά μόνο τα θετικά από όσα τής συμβαίνουν. Για να μπορεί, μάλιστα, να αντεπεξέλθει στη δύσκολη καθημερινότητα ακολουθεί πιστά τη θεραπεία της. Μια θεραπεία που περιλαμβάνει μεγάλη δόση διασκέδασης με καλούς φίλους και μία ακόμη μεγαλύτερη από τη ζεστασιά της οικογένειάς της.
Το φάντασμα της Ακροδεξιάς πάνω από την Ευρώπη

Στη Γηραιά Ηπειρο οι εκφραστές της Ακροδεξιάς πληθαίνουν και η απήχηση των εξτρεμιστικών μηνυμάτων δεν είναι πάντα ανάλογη με την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε κοινωνίες. Η «νέα» Ακροδεξιά βρίσκει οπαδούς ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν έντονη οικονομική κρίση – εκτός από τη Νορβηγία, ηχηρά παραδείγματα αποτελούν η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.
σ.σ.: δημοσιεύθηκε στο BHmagazino
0 comments
Το μήνυμα σας