Τα σπίτια στη Συρία «κοιμούνται»

by - Αυγούστου 23, 2013


 Πτώματα χωρίς εμφανή σημάδια, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, κείτονται διάσπαρτα σε περίχωρα της Δαμασκού...

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


Πρώην Σύριος Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έχει διαφύγει από τη χώρα, αναφέρθηκε το Σεπτέμβριο, ότι η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μόνο εναντίον εξωτερικών χημικών επιθέσεων κι όχι εναντίον του λαού.

Η ύπαρξη αποθεμάτων χημικών όπλων στη Συρία δεν έχει επιβεβαιωθεί άμεσα ποτέ από την συριακή κυβέρνηση. «Η χώρα δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για τα χημικά όπλα (CWC) ούτε επικυρώσει τα βιολογικά και τοξικά όπλα (BTWC) για αυτό ποτέ δεν προέβη σε επίσημη δήλωση της κατοχής τους» σύμφωνα με το BBC.

Παρόλα αυτά αμφισβήτηση δεν χωρούν τα έως τώρα 1300 θύματα σε περιοχές της ανατολικής Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Ο Ζορζ Σάμπρα, από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς. «Η επίθεση άρχισε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τεράστιος αριθμός αμάχων επλήγη από τα αέρια. Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια για να σωθούν» 

Οι σκηνές από τα βίντεο, δείχνουν ότι οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα περιστατικά ως επίθεση με χημικά, γράφει ο Guardian: «το προσωπικό απομακρύνει τα ρούχα των τραυματιών και των νεκρών -κανένας εκ των οποίων δεν έχει εμφανείς πληγές-, πολλά από τα θύματα αγωνίζονται για να ανασάνουν, σε ορισμένα πλάνα φαίνονται μικρά παιδιά να βγάζουν αφρούς από το στόμα και τη μύτη.»

Γιατροί που περιέθαλψαν θύματα από την περιοχή πιστεύουν ότι τα συμπτώματα συνάδουν με το νευροτοξικό αέριο Sarin, το οποίο είναι αδύνατον να ανιχνευθεί αφού είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο.

Προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας συχνά αναπνευστική ανεπάρκεια ενώ μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά της έκθεσης.
Ένα άλλο χημικό αέριο που διαθέτει σύμφωνα με πληροφορίες στο οπλοστάσιό του η Συρία είναι το Mustard gas. Καίει τα μάτια και το δέρμα, αν εκτεθεί, ενώ σε περίπτωση εισπνοής επηρεάζει καταλυτικά πνεύμονες και λαιμό. Αν και δεν είναι τόσο θανατηφόρα, όπως το Sarin, δεν υπάρχει θεραπεία ή αντίδοτο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και σοβαρή παραμόρφωση.


Οι αλληλοκατηγορίες και οι σιωπές  των νεκρών πτωμάτων...

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα της Ινδικής Άμυνας και Ασφάλειας στηριζόμενη σε τουρκικές, αραβικές και δυτικών υπηρεσιών πληροφορίες, υπολογίζεται πως περίπου «1.000 τόνοι χημικών όπλων, βρίσκονται αποθηκευμένα σε 50 διαφορετικές πόλεις».

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν υποστηρίξει ότι η Συρία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες για χρησιμοποίησή τους και από την πλευρά των ανταρτών.



Η Ρωσία, που υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ είναι η μόνη χώρα που έκανε λόγο για προμελετημένη «προβοκάτσια» των ανταρτών δηλώνοντας σχετικά μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς: «Όλο αυτό δεν μπορεί παρά να υπονοεί ότι για ακόμα μία φορά είμαστε αντιμέτωποι με μία προσχεδιασμένη προβοκάτσια.»

Προβοκάτσια ή όχι η φρίκη παραμένει...

Όσοι επέζησαν περιγράφουν:

«Μπήκαμε στα σπίτια και είδαμε ανθρώπους καθισμένους στις καρέκλες. Έμοιαζαν να κοιμούνται αλλά ήταν νεκροί.»






«Μπαίναμε από σπίτι σε σπίτι κι όλα ήταν στη θέση τους. Όλοι ήταν στη θέση τους. Κείτονταν εκεί όπου βρίσκονταν τα ξημερώματα. Έμοιαζαν σαν να κοιμούνται. Αλλά ήταν νεκροί», περιγράφει ο Αμπου Νιντάλ στο Reuters, από το προάστιο Ερμπίν, υποστηρίζοντας ότι η πόλη του δέχθηκε επίθεση από το καθεστώς, παρά το γεγονός ότι πάνω από 10 εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονταν ήδη εδώ και λίγες ημέρες στη Δαμασκό, φιλοξενούμενοι σε ξενοδοχείο, 8 έως 16 χιλιόμετρα από τις πληγείσες περιοχές.



You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας