Η Ναόμι Κλάιν και το δόγμα του σοκ

by - Μαΐου 15, 2013


Τι κοινό έχουν η ελληνική κρίση, το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή το 1973, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η ασιατική οικονομική κρίση του 1997, ο τυφώνας Mitch το 1998; Το Δόγμα του Σοκ, σύμφωνα με την Καναδέζα βραβευμένη δημοσιογράφο Ναόμι Κλάιν...

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή



Η σαραντατριάχρονη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης, Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein), παραθέτει στις 500 σελίδες του βιβλίου της: «Το δόγμα του σοκ: Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», τις δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασης του ΔΝΤ σε χώρες όπως η Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά και Ρωσία.


«Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: οι χώρες σε κρίση (χρέους) χρειάζονται απεγνωσμένα μια επείγουσα βοήθεια... Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου προωθούνται από κοινού με τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο) σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, οι χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν ολόκληρο το πακέτο» και, «η κρίση του χρέους, στην οποία βρέθηκαν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατά τη δεκαετία του '80, τις ανάγκασε να υποκύψουν στον εκβιασμό "Θέλετε να σώσετε τη χώρα σας; Ξεπουλήστε την"».

Το δόγμα του Σοκ, δημοσιεύθηκε σε όλο τον κόσμο το 2007, έγινε γρήγορα best seller, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.


Άρθρο στην Νew York Times μιλά για «Το μόνο βιβλίο των τελευταίων ετών στις αμερικανικές εκδόσεις  που θεωρείται υποχρεωτικό να το διαβάσει κανείς.»

Η Ναόμι Κλάιν αρθρογραφεί μεταξύ άλλων και με τα διεθνή αναγνωρισμένα έντυπαThe New York Times, The Washington Post, Newsweek, The Los Angeles Times, The Globe and Mail, El Pais, L'Espresso και The New Statesman.

Η γνώμη της Ναόμι Κλάιν για την ελληνική κρίση;




«Κατ΄ αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς». 




Και συνεχίζει, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία, ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο,δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η Κλάιν.» 

Εάν ενδιαφέρεστε για ακόμη μια «πικρή γεύση» για το πως το Δόγμα του Σοκ κυριαρχεί σήμερα στις ζωές μας, παρακολουθήστε την καθηλωτική εξάλεπτη μικρού μήκους ταινία, η οποία δημιουργήθηκε το 2007, από τον Αλφόνσο Κουαρόν, τον καταξιωμένο σκηνοθέτη των Children of Men, και αποτέλεσε την επίσημη επιλογή της Μπιενάλε της Βενετίας, το Σαν Σεμπαστιάν και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Το Δόγμα του Σοκ έγινε επίσης, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μάικλ Γουίντερμποτομ και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2010. 


You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας