«Ανοιχτή Μέρα Καινοτομίας στην Τάξη» μαζί με «School Lab»
«Μαθητές να ξεχύνονται από τις αίθουσες στην αυλή, να μπαίνουν στο χορό, με καθηγητές να ακολουθούν τους μαθητές τους και να ενώνονται σε μια κοινωνία ονειρική, σε έναν οργανισμό καλοσυντονισμένο!», έτσι περιγράφουν την εμπειρία τους οι βραβευμένοι εκπαιδευτικοί...
Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
«Τίποτα καλύτερο από αυτό το τελείωμα της προσπάθειάς μας. Τίποτα πιο σαφές για τους μαθητές μας: "όταν τα μέρη συνεργάζονται και συντονίζονται, το όλον μπορεί να είναι μεγαλειώδες!".
Ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά μας σε μια κοινωνία που αναζητά την αλληλεγγύη, σε μια χώρα που δικαιούται το "ωραίο όλον!"», έτσι περιγράφουν την εμπειρία τους οι εκπαιδευτικοί
που κέρδισαν τη πρώτη θέση, με τίτλο της εργασίας τους: «Από το μέρος…στο όλον» στο διαγωνισμό «Ανοιχτή Μέρα Καινοτομίας στην Τάξη».
Από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα προέκυψαν αρχικά 4000 εγγραφές, ενώ οι 70 έγκυρες συμμετοχές οδήγησαν σε πέντε προκριθείσες συμμετοχές.
«Από το μέρος…στο όλον», ονομάζεται το project που παρουσίασαν οι Σοφία Παπαδοπούλου και Βασίλης Οικονόμου, εκπαιδευτικοί από τα εκπαιδευτήρια Δούκα, που κατάκτησε τη πρώτη θέση και κερδίζει δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργάτες στη Μάθηση με την ελπίδα να αναδειχθεί και σε διεθνές επίπεδο.
Η βασική ιδέα της βραβευμένης προσπάθειας να ξεκινά... «από το κύτταρο στον οργανισμό, από το γράμμα στο κείμενο, από το άτομο στην κοινωνία, από την αγγλική λέξη στη φιλοσοφία, από τον ατομικό στον ομαδικό χορό, από τον «χορό» της γνώσης στον χορό της ψυχής...»
Τη δεύτερη θέση έλαβε το project, «Leonardo Da Vinci - Homo Universalis» που παρουσίασαν ο Κυριάκος Περιμένης και η Δήμητρα Σταματίου από το 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το «Creative Class» που παρουσίασε ο Πέτρος Μιχαηλίδης από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Την τέταρτη θέση πήρε το «Ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων…» το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευπραξία Τριανταφύλλου από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, ενώ στην πέμπτη θέση το project «Και λακωνίζειν και φιλοσοφείν» αποδόθηκε από τις Ευτυχία Σπελέτα, Χαρά Κουτόβα και Ελένη Μουρατίδου από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας.
Οι διαπιστώσεις του πρωτοπόρου, υπεύθυνου Συστημάτων Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα καθώς και της Ομάδας Μαθητικού Υπολογιστή, Βασίλη Οικονόμου, για το εάν αξίζει η προσπάθεια που άρχισε αρκετά χρόνια πριν για την όχι απλά εισαγωγή, αλλά και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι σαφής:
«Αξίζει για πολλούς λόγους. Πρώτα, γιατί διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι: υπάρχουν «εργαλεία», υπάρχει υλικό, υπάρχουν γνώσεις, υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, υπάρχει όρεξη, υπάρχει μεράκι από πολλούς. …Κι ολοένα ο αριθμός αυτός μεγαλώνει.
Μετά, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε το κλίμα, που δημιούργησε η δυναμική των ομάδων των μαθητών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του έργου «από το μέρος …στο όλον», στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, σε μια καλά οργανωμένη εκδήλωση, αυτή των Πρωτοπόρων Δασκάλων.
Έτσι δεν γίνεται πάντα; Ξεκινούν λίγοι, γίνονται περισσότεροι και τελικά να… ένα όμορφο «όλον». Σαν μεταδοτική «ασθένεια» κι αυτό. Μελετάς, γνωρίζεις κόσμο που έχει το μικρόβιο, δουλεύεις μαζί τους, έστω και διαδικτυακά (τις περισσότερες φορές εκτός ωραρίου βασικής απασχόλησης), …κολλάς κι εσύ.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς από αυτούς που έχουν «κολλήσει» το μικρόβιο της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τους ευχαριστώ (και πολλούς άλλους), επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι μαθαίνω πάντα και από όλους. Άλλωστε, ποτέ δεν πίστεψα σε μικρές μετατοπίσεις προς τη νέα γνώση, αλλά στον επαναπροσδιορισμό και την αλλαγή των θέσεων. Ποτέ δεν ξέχασα ότι από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη. Η θέληση λείπει…»
Ο διαγωνισμός School Lab, είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία, στο οποίο κλήθηκαν μαθητές να δημιουργήσουν. Θέμα που τους δόθηκε; Πλανήτης Γη!
Τα βίντεο που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα παιδιά με διάρκεια 3 - 5 λεπτών εντυπωσίασαν.
Νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού αναδείχθηκε η ομάδα «Κ.Α.Β.Α.» από το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν οι ομάδες «Τα 4 μαθητόνια» και «3 δελφίνια στο βυθό της επιστήμης» από τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Εκτός από τις τρεις πρώτες θέσεις, τιμητικό έπαινο απέσπασαν άλλες πέντε ομάδες.
Όλα τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://www.school-lab.org
Ενώ περισσότερες πληροφορίες για το project «Από το μέρος…στο όλον», θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.pil-network.com/Resources/LearningActivities/Details/963F8831-7D53-4A76-9FAF-290923CF0A7D
0 comments
Το μήνυμα σας