Έκανε το σπίτι του μουσείο

by - Δεκεμβρίου 11, 2012

Ένας 58χρονος που ζει σε ένα όμορφο πέτρινο σπίτι γεμάτο από την ιστορία των προγόνων του, σκέφτηκε να το μετατρέψει σε Μουσείο!











Γράφει η Αιμιλία Πανταζή 


Άνοιξε με κάθε επισημότητα την πόρτα του σπιτιού του στη Σαγκάη και κάλεσε το κοινό να το επισκέπτεται τα Σάββατα ή κατόπιν συνεννοήσεως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Χωρίς καμία χρέωση εισόδου! Το τριώροφο, πέτρινο σπίτι του 58χρονου Da Shiping, βρίσκεται στη Yongkang Road στη πόλη Xuhui District κι έχει μετατραπεί από τον ίδιο σε μουσείο. 

Διακοσμημένο  με παραδοσιακά αντικείμενα της πατρίδας του, αναδεύει μιαν άλλη εποχή. «Το μουσείο καλωσορίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς, επιδιώκοντας να αναδείξει τη παραδοσιακή ζωή των προγόνων μου.» εξηγεί ο Da Shiping, ο οποίος διδάσκει κινέζικα σε αλλοδαπούς στο Πανεπιστήμιο Shanghai Normal. Το σπίτι-μουσείο χτισμένο το 1925, αγοράστηκε από την οικογένεια το 1945. Τέσσερις γενιές έχουν ζήσει εκεί. Κινδύνεψε να κατεδαφιστεί μετά από 48 χρόνια λόγω ενός σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ευτυχώς η κυβέρνηση άλλαξε σχέδια, αφήνοντας τον παθιασμένο Κινέζο, να πραγματοποιήσει το όνειρό του. «Η επίπλωση και η διακόσμηση στο εσωτερικό παραμένουν οι ίδιες όπως όταν η οικογένειά μου ζούσε εδώ», αναφέρει ο Da. Αν ήθελε κάποιος να περιηγηθεί στα δωμάτια του ιδιαίτερου σπιτιού του θα διαπίστωνε την πλούσια συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Ένα χάλκινο μπουκάλι νερού που χρησιμοποιούσαν οι γονείς του, το παραδοσιακό φόρεμα της θείας του να κρέμεται σε άψογη κατάσταση στη ντουλάπα, εικονογραφημένα βιβλία από παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους στο ράφι, είναι μερικά από αυτά. Ξεναγός του μουσείου είναι κατά κύριο λόγο ο ίδιος. Το κράτος της χώρας του τού παρέχει τη δυνατότητα επιδότησης 100 γιουάν (US $ 16) ανά άτομο την ημέρα για πρόσληψη προσωπικού, με σκοπό τη καλή διατήρηση του μουσείου, αλλά εκείνος αρνείται. «Θα προσλάβω εθελοντές από το Πανεπιστήμιο για να με βοηθήσουν» ισχυρίζεται. Την ιδέα του οικογενειακού μουσείου, φαίνεται, δεν ήταν ο μόνος που την είχε.


Ιδιωτικά μουσεία εμφανίστηκαν στην πόλη στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ άνθισαν στην κυριολεξία τη δεκαετία του 1990. «Περισσότερα από 200 οικογενειακά μουσεία είχαν εμφανιστεί στην πόλη, αλλά λόγω των σημερινών σφιχτών προϋπολογισμών, των ελλείψεων διαδόχων καθώς και της μετεγκατάστασης πολλών σε αγροτικές περιοχές , από το 2000 σταδιακά, έχουν οδηγήσει στο να κλείσουν τα μισά», δήλωσε ο διευθυντής του Παραδοσιακού Συλλόγου της περιοχής, Wu Shaohua. Αναρωτιόμαστε… εάν ήθελε κάποιος στην Ελλάδα να κάνει το σπίτι του μουσείο και να παίρνει και κρατική επιδότηση για την πάταξη της ανεργίας, πόση στήριξη θα είχε από την πολιτεία; 

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας