Γιώργος Ματσάγγος: Η Πόλη, το Πολυτεχνείο, η Μαλβίνα...

by - Νοεμβρίου 10, 2012

Και… και. Η ζωή του Γιώργου Ματσάγγου έχει πολλά «και», πολλά «επιπλέον» και φυσικά «ακόμη». Αναρωτήθηκες ποτέ, ποιος άνθρωπος κρύβεται πίσω από τον γνωστό αστρολόγο που πότε έβλεπες στην τηλεόραση και πότε διάβαζες τις προβλέψεις του;

Συνέντευξη στη Γεωργία Λινάρδου



Με τον γνωστό αστρολόγο Γιώργο Ματσάγγο συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ σου δείχνει πως είναι «ανοιχτό βιβλίο», κατά βάση είναι «κλειστό» που ακόμη κι όταν ανοίγει και σου δίνει το δικαίωμα να το… ξεφυλλίσεις, «κλειστό» παραμένει ακόμη.




-Από πού ξεκίνησες;

«Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Εδώ η παροιμία είναι «ταμάμ» για μένα. Ανήκω στα "θύματα" της παράνοιας των Βαλκανίων, ευτυχώς όχι με τις τραγικές επιπτώσεις μιας Βοσνίας. Είναι πολύ περίεργο, αλλά εκείνα τα χρόνια τα θυμάμαι σαν σε παλιά ασπρόμαυρη ταινία. Είναι συνέχεια στο μυαλό μου. Οι Πολίτες, ειδικά οι Πολίτισες αποτελούν μια ειδική περίπτωση ανθρώπων που δεν βρίσκονται προς εξαφάνιση, απλά έχουν ήδη εξαφανιστεί. Αυτό το "κάτι" που είχαν δεν το βρίσκεις πλέον σε κανένα κύτταρο. Να φανταστείς ακόμα και τώρα αναρωτιέμαι τι έκαναν όταν δεν μαγείρευαν και δεν "χλαπάκιαζαν". Μέτρα γεύματα στη διάρκεια μιας μέρας: Το πρωινό (7-9 το πρωί). Φαντάσου ένα πλούσιο πρωινό με τσάι ή καφέδες, γλυκά, βούτυρο, μαρμελάδες, ψωμί ή φρυγανιά. Το μόνο που έλειπε ήταν το κρουασάν. Ακολουθούσε καπάκι το "δεκατιανό" (γύρω στις δέκα το πρωί), αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε "σνακ". Όλη η γκάμα του "τσιμπάω κατιτίς", από ένα φρούτο, μέχρι κάτι πιο "κομπλικέ". Στη συνέχεια πάμε στο μεσημεριανό, όπου έχουμε πρώτο, δεύτερο πιάτο και επιδόρπιο, μαζί με καμιά δεκαριά πιατάκια από μεζέδες. Ακολουθεί το "κεντιανό" δηλαδή το απογευματινό, όπου βγαίνουν τα σαμοβάρια με το τσάι, τα βουτήματα, οι πάστες, τα γλυκά. Η μέρα κλείνει με το βραδινό (το κυρίως τραπέζι) όπου ως επί το πλείστον έρχονται και οι καλεσμένοι και αρχίζουν τα "ντούζικα" (από το douze=δώδεκα, το γνωστό ούζο της Πόλης που συνοδεύεται από σωρό μεζέδων (από τσιροσαλάτα και γιαλαντζί ντολμάδες μέχρι τζιερομεζέδες και παστουρμαδόπιττες)… Απορώ πως μετά από όλα αυτά διατηρούσαν μια αρκετά κομψή γραμμή, αν και διέκρινες τα ψωμάκια ή τις κοιλίτσες που ήταν και το σήμα-κατατεθέν της καλοπέρασης!! Όλο αυτό στο είπα Γεωργία μου, για να σου δώσω το στίγμα του "νήματος": Είμαι ένα άνθρωπος "χορτάτος" και αυτό το οφείλω στο γεγονός ότι "προσγειώθηκα" με τον Πελαργό στην Πόλη. Όλα άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη. Στο παιδάκι στην Πολίτικη κουζίνα, βλέπω συχνά τον εαυτό μου. Μόνο που εγώ δεν κουβαλούσα κουζίνα αλλά ένα μικρό βαλιτσάκι με τα χρυσαφικά της μάνας μου που ψέλλιζε προσευχές στον Αϊ-Λευτέρη (τον Άγιο τον είχε κρύψει εκείνη), "να στραβώσει τους τελωνειακούς φεύγοντας να μην τα δουν"!! 

 -Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα;

«Οι τούρκοι μας έδιωξαν σαν έλληνες και οι έλληνες μας υποδέχτηκαν σαν τούρκους». Βαλκανική παράνοια στο μεγαλείο της! Ναι, συνέβαινε αυτό τότε. Μας ρωτούσαν αν ήμασταν βαπτισμένοι, στο σχολείο μας έκραζαν τουρκόσπορους και άλλα τέτοια πανέμορφα. Ακολούθησε η πτώση του βασιλιά, η χούντα. Κάθε φορά που έβλεπα τη μάνα μου μαζί με τις άλλες μανάδες ξαφνικά πίσω από τη βαριά πόρτα της τάξης του 23ου Δημοτικού Πατησίων, έλεγα "ωχ". Τα γεγονότα τότε τα μάθαιναν από το «ράδιο» και τρέχανε οι μανάδες να πάρουν τα παιδιά τους. "Γεμάτη" ζωή!! Μετά ήρθε το γυμνάσιο και το λύκειο στη Λεόντειο Πατησίων. Χούντα έξω, χούντα και μέσα. Απίστευτα μαθήματα "πειθαρχίας", σε ένα πρότυπο σχολείο, ισάξιο Βαρβακείου και Ιωαννιδείου, που μαζί με την Αναγρύρειο και Κοργιαλλένειο σχολή, συμπλήρωναν τότε το "καρέ" του λόμπυ των "δύσκολων" εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εκεί πιστεύω ότι παραμορφώθηκα!! Τραγική στιγμή το 1974 όταν ένας συμμαθητής μας σκοτώθηκε από αδέσποτη στο Πολυτεχνείο. Η εικόνα του άδειου θρανίου ακόμα τριγυρνάει στις κοιλάδες του εγκεφάλου μου, παράλληλα με την άλλη του Παττακού ο οποίος έμενε δίπλα στο σχολείο 
μας». 



 -Η πρώτη σου δουλειά ήταν δημοσιογράφος ή όχι;

«Ήθελα να γίνω γιατρός και κατά προτίμηση χειρουργός. Όταν διαπίστωσα ότι στη θέα του αίματος έπεφτα ξερός, πήρα διαζύγιο και από την ιδέα και από την ίδια την Ιατρική. Ακόμα απορώ πως μπορούν και τρώνε κρέας μετά από τη δουλειά τους οι γιατροί! Αφοσιώθηκα στη Γαλλική Φιλολογία και παράλληλα έδινα μαθήματα Γαλλικών λόγω επάρκειας σε φροντιστήριο της Ανθούλας Ριζά. Εκεί πήρα τα πρώτα μου λεφτά. Ήμουν δεκαεφτά χρονών. Καθώς με ενθουσίαζε ο τουρισμός και τα αεροπλάνα, παράλληλα εργαζόμουν σε ένα Ελληνο-γαλλικό πρακτορείο τουρισμού (Air-Grece). Τo φροντιστήριο το άφησα γιατί δεν έμενε χρόνος. Τότε εργαζόμασταν "σπαστό" ωράριο και Σάββατα. Πού χρόνος για δύο δουλειές!! Το πρακτορείο ταξιδιών ακολούθησε η αεροπορική εταιρεία της Τυνησίας (Tunis-Air) και μια κατακόρυφη άνοδος στην ιεραρχία, ενώ παράλληλα "αυγατίζανε και τα μισθά" που έλεγε και το Αλικάκι!! Μετά από δέκα χρόνια άρχισα να το βαριέμαι όλο αυτό το αεροπορικό! "Μετακόμισα" για πολύ λίγο στην Air Algerie και στη συνέχεια σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Ομόνοια, καθαρά για βιοποριστικούς σκοπούς. ΕΚΕΙ συνέβη ένα γεγονός που μου άλλαξε τη ζωή!! Μια τυχαία συνάντηση με έναν "διαισθητικό" από τη Γαλλία και η επίσης τυχαία ασθένεια του μεταφραστή του σε μια εκπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη στο τότε Telecity!!»


                                                         -Και μπλέκεις με την τηλεόραση...

Εκείνη την εποχή ξεκινούσε η ιδιωτική τηλεόραση. Αν θυμάμαι καλά πρώτα ξεκίνησε ο Καρατζαφέρης και μετά το Mega και ο Ant1. Το ίδιο βράδυ μετά την εκπομπή ο Καρατζαφέρης μας έβγαλε για φαγητό και λίγο αργότερα έβγαινα για χόμπι στον αέρα με την Δώρα Αποστόλου. Ακολούθησε πρόταση του "θείου"- έτσι φωνάζαμε τότε τον Καρατζαφέρη- για ένταξη στο τμήμα ειδήσεων του σταθμού. Οι ξένες γλώσσες βοήθησαν και έγινα υπεύθυνος εξωτερικού δελτίου. Εκεί ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις στο γυαλί ως δημοσιογράφος. Έχοντας αποκομίσει αρκετά μεγάλη πείρα (στο Telecity κάναμε τα πάντα, από σύνταξη μέχρι μοντάζ και παρουσίαση), το 1993 μπαίνω στο New channel: στην αρχή στο ελεύθερο και στη συνέχεια στο πολιτικό ρεπορτάζ με διευθυντή ειδήσεων το Δημήτρη Κωνσταντάρα. Όταν κλείνει το ειδησεογραφικό τμήμα του σταθμού, συνεργάζομαι με τον Γιώργη Μασσαβέτα στο Φάκελο Χ και άμεσα παίρνω μεταγραφή για τον Σκαι του Αλαφούζου και την αρχισυνταξία στην εκπομπή Νοκ-Αουτ με το Θέμο Αναστασιάδη στην παρθενική του εμφάνιση που σκίζει. Με τη δεύτερη σαιζόν και την εκπομπή Μπίλιες, ο Θέμος γίνεται "μπίλιες" με τον Αλαφούζο, και εγώ από enfant-gate, γίνομαι "τσιράκι" των ειδήσεων, με τεράστιες απαιτήσεις από την πλευρά του σταθμού! Ραδιόφωνο, τηλεόραση, συνεχείς μεταδόσεις και ρεπορτάζ από το πρωί ίσα με το βράδυ: Αξημέρωτα με τον "νεοσσό" τότε Ευαγγελάτο, στη συνέχεια με Κακαουνάκη, τηλεόραση το απόγευμα κάτω από τη διεύθυνση του Μαλέλη. Έντονη περίοδος με πολλές συγκινήσεις και η ακόμα πιο ….συγκινητική η πρώτη γνωριμία με τη Μαλβίνα Κάραλη και τα ατελείωτα νυκτερινά τηλεφωνήματα, οι ανταλλαγές απόψεων και το "δεν χορταίνω να με ακούς" να μεταλλάσσεται σε "αρνάκι με κουσ-κους". Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα γεγονός που συνέβη τότε: Είχα αναλάβει να "κόψω και να ράψω" στο μοντάζ τα Best του Θέμου, όταν μου το ζήτησε εκείνος. Δουλειά που έπρεπε να γίνει Σαββατοκύριακο. Φτάνω στο μοντάζ και βλέπω ένα κύριο να κάθεται στη θέση μου. "Καθίστε να το φτιάξουμε μαζί", μου λέει . Στην απάντησή μου ότι το έχω αναλάβει εγώ, επιμένει, επιμένω κι εγώ, την ίδια ώρα που ο μοντερ γίνεται "πράσινος". Τον διώχνω και κάθομαι στην καρέκλα μου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μαθαίνω από το πράσινο ανθρωπάκι ότι μόλις είχα διώξει τον Γενικό διευθυντή του Σκαι, τον Κώστα Γιαννίκο. Αυτό ήταν κάτι που ο Γιαννίκος δεν το ξέχασε ποτέ!! Γι αυτό και φεύγοντας από τον Σκάι με δέχτηκε ευχαρίστως στο Star, όταν με πρότεινε ο άλλος "καλός μου άγγελος" ο Γιάννης Τζιμούρτας! Στο Star channel μετακόμισε όμως τότε και η Μαλβίνα!!».


-Πώς ήταν η συνεργασία με την Μαλβίνα;




«Μια συναρπαστική συνεργασία με τους Βίους Αγίων, όπου Άγιο» τα «τέρατα»: Κωνσταντάρας, Τσιτσάνης, Βουγιουκλάκη, Ιόλας, ξεκινά! Ένα ταξίδι στους μύθους και τα θρυλικά πρόσωπα ξεδιπλώνεται και η δημοσιογραφία αποκτά μια άλλη διάσταση. Θυμάμαι στα γυρίσματα την Αλίκη να με παρακολουθεί διακριτικά, πότε κρυμμένη πίσω από ένα τοίχο και πότε πίσω από την κατάλευκη γούνα της…. Το αφιέρωμα έπαιξε το 1994 και εκείνη έφυγε δύο χρόνια αργότερα. Βασικός συνεργάτης μας στο βίο της "εθνικής γατούλας" ο Δημήτρης Αποστόλου, λίγο προτού γράψει με το Ρήγα τους "δύο ξένους", "κεντάει" στη ζωή της μοναδικής μας σταρ. Για την Μαλβίνα θα μπορούσα να γράψω βιβλίο και θα ήθελα να το κάνω. Η συνεργασία και η φιλία μαζί της ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία. Με τη λήξη της συνεργασίας με το Star και την αποχώρηση της Μαλβίνας ακολουθούν οι συνεργασίες με την καταπληκτική Σεμίνα Διγενή και την Βικτωρία Ντακγουνάκη, ενώ το 1995 πέφτει η ιδέα ενός νεανικού πρωινού, που γίνεται πραγματικότητα το 1996 με την Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου. Η εκπομπή πετάει, κτυπάει τριανταπεντάρια και προβληματίζει τον ανταγωνισμό. Εκεί ο Γιάννης ο Τζιμούρτας με προτείνει για αστρολόγο της εκπομπής μέσα από μια cult εμφάνιση που επιμελείται ο Γιαννίκος!! Βασικά accessories τα παπιγιόν και τα σκουλαρίκια. Αντιδρώ αλλά πείθομαι! Μπρος στη δόξα τι είναι ένα μικρό σκουλαρίκι, που (φρόντισα) να γίνει σχεδόν αόρατο!!»

                                                       
                                                         -Και μετά την τηλεόραση πως έγινε η στροφή στα έντυπα;

«Μια σειρά από γεγονότα την επόμενη χρονιά στο σταθμό και δίχως να το καταλάβω βρίσκομαι στην αδόκιμη "έντυπη δημοσιογραφία"!! Δάφνη επικοινωνίες, καμιά δωδεκαριά έντυπα που ζητούν αστρολόγο τον βρίσκουν στη μούρη μου και μέσα σε όλα ζητάω από τον Σαράντη Παπαχριστόπουλο (συνεργαζόμουν μαζί του από εποχή star) να βγάλουμε ένα αστρολογικό περιοδικό!! Μετά από επιμονή δική μου και απίστευτες αντιρρήσεις του συζύγου της Έλενας Κουντουρά, το 1999 κυκλοφορεί ο ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ το πρώτο πνευματικό παιδί μου!! Ακολουθεί μια σύντομη αλλά δυνατή συνεργασία με έναν ακόμη τίτλο περιοδικού και έναν και μοναδικό Πέτρο Κωστόπουλο, και στη συνέχεια η έκδοση ενός τρίτου αστρολογικού περιοδικού. Η πρόταση από τον όμιλο Λυμπέρη για το ΗΕLLO έρχεται το 2005. Το 2010 κυκλοφορούν οι προβλέψεις μου στα τουρκικά έντυπα, στην Αμερική, στον Καναδά, στο Μαρόκο, τη Σερβία τη Μαλαισία και την Αυστραλία. Κάπου ενδιάμεσα, παίζω για πολύ λίγο στους «Σπιτόγατους» του ΑΝΤ1 όπου γνωρίζω μοιραία εσένα και στο Καλομελέτα με την Σοφία Αλιμπέρτη. Είχαν προηγηθεί κάπου γύρω στο 200 μια σειρά εκπομπών στο New με Ελληνοκεντρικό περιεχόμενο: Ελλήνων μυστήρια και Ελλήνων διάλογοι . Εκεί ως παρουσιαστής πρωτόβγαλα στο γυαλί ελληνοκεντρικούς. Ανάμεσά τους ο Άδωνις και ο Βελόπουλος. Στο ίδιο concept κινήθηκε λίγα χρόνια μετά ο "αθέατος κόσμος" του Χαρδαβέλα» 

 -Ποιος είσαι; Ποιος είναι ο Γιώργος Ματσάγγος;

« Άλλη ερώτηση».

-Η μεγαλύτερη πίκρα που έχεις πάρει στην ζωή σου και η οποία σε κυνηγάει ακόμα;

«Ουου...»

-Πιστεύουν οι άνθρωποι στην αστρολογία, στα ζώδια;

«Ναι».

-Έχεις πολιτικούς πελάτες;

«Ναι».

-Τί ονειρεύεσαι;

«Χμμμ...»

-Τελικά τί είναι αυτό που σε προσδιορίζει ως άνθρωπο;


«Τίποτα».

You May Also Like

0 comments

Το μήνυμα σας